Френският ветеран в тениса Жереми Шарди изригна срещу привилегиите на топ играчите за предстоящия турнир в Мелбърн, първи за годината от Големия шлем.

Новините от Австралия, че тримата на върха в ранглистата и при мъжете, и при жените, ще са в карантина отделно от останалите, в Аделаида, е причина за недоволството на 33-годишния Шарди.

А неговата дума се чува, той е сред влиятелните състезатели в тура и от седмица е сред новите членове на Съвета на играчите - орган, който пази правата на всички тенисисти в ATP веригата.

Световният №72 директно нарече решението на организаторите "нечестно" и поясни в интервю за френския в. "Екип" какви са аргументите му.

"Буквално седях и се почесвах невярващо по главата, като чух - разкрива за изданието опитният тенисист. - Да го кажа възможно най-деликатно, това е доста странно решение.

Те ще си имат собствен фитнес, до който ще имат достъп. Няма да имат ограничението на петте часа, в което сме вкарани всички ние, останалите в Мелбърн (част от антиковид мерките - всеки тенисист ще има право по време на 14-дневната карантина да прави занимания във фитнеса, но по предварителна заявка и в рамките само на 5 часа от денонощието - б.р.).

Ще излизат, защото за тях е намерен хотел с огромни пространства, отделени от външния свят, но открити. Малки паркове. Те ще си бъдат в нормални хотелски условия.

Това са си привилегии, не е честно към останалите. Ако те имат по-добри условия за подготовка преди турнира, това е несправедливо спрямо останалите."

Засега организаторите посочиха Новак Джокович, Рафаел Надал и Доминик Тийм за Аделаида, както и първите три при жените - Ашли Барти, Симона Халеп и Наоми Осака. Вероятно и още 20-ина тенисисти и щабовете им ще бъдат пренасочени там, тъй като в Мелбърн местата, определени за карантиниране, са свършили. Поне това е официалното обяснение от хората, начело на турнира.

Australian open започва на 8 февруари.