Григор Димитров се отказа от участие на големия турнир "Мастърс" в Шанхай, който започва в понеделник. Причината е здравословен проблем, но засега повече подробности не са известни.

Новината ще донесе в по-дългосрочен план и сериозен срив в ранглистата за българина като край на един от най-колебливите му сезони.

Григор има да защитава 180 точки в Шанхай, където преди година игра четвъртфинал. Дори само този пасив, който ще запише, го вади почти сигурно от топ 10 (в момента е №8), освен ако Джон Иснър (10) и Давид Гофен (11) не се провалят още на старта в Шанхай. Деветият Кевин Андерсън ще изпревари българина още в понеделник.

Не това обаче е големият проблем, ако гледаме ранглистата.

Турнирът бе един от последните шансове за Димитров да натрупа актив и да влезе в осемте най-добри за годината, което да го прати на Финалите в Лондон от 11 ноември.

Вече е илюзорно това да се случи. А след титлата в британската столица миналата година, точките там ще са минус 1500. Това ще значи, че мястото на Гришо в края на тенис годината ще е някъде около 15-о.

Остават по програма участия във Виена (ранкинг 500, от 22-ри октомври) и Париж (1000, от 29-и), но още е под въпрос дали първата ни ракета ще играе там. Не е ясно колко сериозна е травмата му. Неучастие в Париж би струвало загуба на още точки...

Припомняме, че Григор стартира 2018-а като №3 в ранглистата, само след Роджър Федерер и Рафаел Надал.