След три поредни загубени финала в Големия шлем Симона Халеп най-после постигна това, което всички очакват от нея.

Световната №1 спечели титлата на любимия си "Ролан Гарос" след победа с 2:1 сета (3:6, 6:4, 6:1) срещу американката Слоун Стивънс след два часа игра на "Филип Шатрие".

След два загубени финала в Париж Халеп този път не остави нищо на случайността и отново се бори докрай за трофея. Страхотните й усилия закономерно се отплатиха от третия път.

Снимка: Getty Images

Поставената под №10 Стивънс игра по фантастичен начин в първия сет и бе много стабилна от основната линия. Направи пробив за 3:1, а при 5:3 спаси брейкбол, за да поведе.

Халеп правеше прекалено много грешки и игра без първи сервис в началния час на мача.

Американката поведе с 2:0 в началото на втория сет, но после Халеп доказа защо е истински войн със серия от осем поредни точки.

След четири поредни гейма румънката обърна и бе пробита за 4:4, но с нова офанзива в края взе сета с 6:4.

Решителният сет бе истинско украшение и образец за това как трябва да играе световна №1. Халеп се бори за всяка точка и поведе с 5:0, макар че повечето от геймовете бяха много оспорвани.

Снимка: Getty Images

Халеп спечели трофея след тежка серия от четири поредни загубени финала в турнири на WTA. Тя премина психологическата бариера срещу много силна съперничка - шампионката от US Open за 2017-а.

Това е първата румънска шампионка на "Ролан Гарос" от 40 години насам. През 1978-а Вирджиния Рузичи бе кралицата в Париж.

Снимка: БТА