Ситуацията с провеждане на тенис турнира Sofia Open у нас за догодина остава отворена, като продължава търсенето на варианти и дати в календара на ATP, след като предложените през февруари се сблъскват с мача на България за Купа "Дейвис" срещу Нова Зеландия, която е решаваща за класирането ни в по-горна група от надпреварата.

След обсъждане между Българска федерация по тенис, партньорите на надпреварата, както и играчите, които съставят гръбнака на националния отбор, решението е да се търсят други дати за турнира през есента на 2023-а. Купа "Дейвис", както и женската "Били Джийн Къп" са приоритет в календара. Друг не малък фактор е времето за организация - от надпреварата, завършила преди две седмици, до евентуална такава през февруари, то е крайно недостатъчно.

Днес Управителният съвет на федерацията пусна и официално потвърждение, че това е пътят. Ето и част от него:

"На свое заседание Управителният съвет на Българска федерация по тенис взе решение турнирът Sofia Open от веригата ATP 250 да не бъде провеждан през февруари 2023 г.

Беше обсъдено и взето под внимание дублирането на датите за участие на националния мъжки отбор в изключително важния плейофен мач за влизане в първа група за "Купа Дейвис" срещу тима на Нова Зеландия през февруари с тези, определени от ATP за турнира в София през 2023 г. Освен това, от техническа и финансова гледна точка, е почти непосилно предизвикателство да се организира толкова сериозен турнир в рамките само на три месеца след края на предходния.

Приоритет и концентриране на усилията на БФТ през 2023 г. са участието на мъжкия отбор за "Купа Дейвис", на женския за "Били Джийн Къп", както и дейностите по масовизиране и популяризирането на тениса. Не на последно място и значително увеличаване на подкрепата през 2023 г. за развитието на младите български тенис таланти, които постигнаха невероятни успехи през годината. "

Темата е широка, а турнирът - важна част от имиджа на България в този спорт пред света, поради което Dir.bg потърси коментар от шефа на федерацията Стефан Цветков, и капитанът на България за Купа "Дейвис" Валентин Димов, и Пол Макнъми, който е бивш турнирен директор на Sofia Open, бивш №1 в света на двойки и сега е съветник на ръководителите на спорта у нас.

"Тази година бе добра и успешна за тениса ни - и като изпълнен календар, и като постижения от юноши, мъже и жени - коментира Стефан Цветков. - Предстои още по-важна. Тенисът трябва да намери своето място като спорт първа категория. Акцентът в нашата работа продължава да е подпомагането на талантите финансово и с функционираща програма. С хора като Пол Макнъми и други големи имена... Също така - да стабилизираме бюджета, който от 4 години се дестабилизира. С малко хора и с малко средства, направихме чудеса. Голяма част от този бюджет ще бъде и трябва да бъде насочен към децата и младите таланти. Акцентът е върху едно невероятно поколение от тенисисти, което идва у нас, това е приоритетът на работата ни. Както и представянето на мъжете в Купа "Дейвис", и на жените в "Били Джийн Къп" (бившата "Фед къп" - б.р.). Естествено, че турнирът Sofia Open не е извън плановете ни, защото към него има създадени очаквания, има и голяма публика. Но не е самоцел."

Цветков потвърди, че продължава търсенето на варианти за дати през есента и, ако бъде намерено решение, ще имаме пак турнир ATP 250 в София.

Снимка: БТА

В противен случай ще бъдат организирани две надпревари от най-високо ниво ATP Challenger, а за Sofia Open в познатия досега формат ще се мисли пак през 2024-а, когато датите за него вече ще са съвместими с календара на българските играчи в Купа "Дейвис".

Австралиецът Макнъми, който бе директор на турнира, сега помага на отбора ни за Купа "Дейвис", но има и принос за развитието на момчета като Янаки Милев, Адриано Дженев и други от младите таланти. Ето какво сподели той по темата:

"Първият фокус е върху предстоящия много важен мач срещу Нова Зеландия, а приоритетите са представянето ни за Купа "Дейвис". В българския тенис идват и много добри млади играчи, това са седем-осем страхотни момчета. Тези момчета аз ги наричам "следващото поколение". Но целта е да имат средата, за да се развият и да направят стъпката в елита на тениса. Вярвам, че това е целта. Но в момента има и слабости в системата. Най-вече липсата на тренировъчните условия, необходими за тази среда. Това е ключово. Треньорите, съоръженията. В България това може да се случи в Националния тенис център, той е най-близо до характеристиките на това, което е необходимо. Когато говорим за приоритети, бих ви казал така - дори да стане така, че да загубим турнира Sofia Open, трябва да се направи необходимото да не загубим младите."

Снимка: БТА

Мнението на капитана за Купа "Дейвис" Валентин Димов (на снимката горе):

"Изключително доволен съм от годината и победите, постигнати в нея. Също така, радвам се, че следваме нашата политика за подмладяване на състава. Говоря за Пьотр Нестеров, Янаки Милев, Илиан Радулов, Адриано Дженев имат възможност да тренират с отбора, да се подобряват. През тази година всички състезатели от тима ни имат прогрес в ранглистата и напредват. Когато се решават толкова важни въпроси, естествено, че обсъдихме и с отбора и с момчетата темата за календара за догодина. Дали ще е по-добре да имаме Чалънджъри, дали да има турнир от ATP, колко е важно датите да не се сблъскват с Купа "Дейвис" и т.н.

Националният отбор е приоритет, там играеш и за страната си, това е чест и привилегия. Това е много мотивиращо. Целта е развитието на тениса и на нашите момчета. Това е най-важното. В последната година това развитие се вижда ясно. Ние имаме възможност вече да се прави подбор в тима. Имаме момчета, които винаги са играли за България с готовност, а и можем да избираме тактически кой да играе в конкретния мач, да имаме силна двойка, да подбираме хората срещу съответния съперник. Това вече е състав. През тази година два пъти имахме шанс да имаме двама представители при мъжете в основната схема на турнири от Шлема, догодина ще са трима. Постижимо е и Александър Лазаров да влезе при тях, за това му трябва да гони местата около 220-о. За Димитър Кузманов и Адриан Андреев е важно да задържат нивото и да отидат още по-напред, да гонят местата от 120-о до 150-о, а после и да атакуват стотицата.

Ако България има четирима играчи при мъжете в и около топ 200, това е нещо огромно за нашия тенис. При жените също имаме надежди да имаме толкова състезателки в елитните 200, това е нещо страхотно за страна като нашата.

Няколко думи и за тенисистите в отбора - изключително сърцати, с характер. Това е много важно, за тях тенисът е едва ли не на живот и смърт. С такива играчи се прави отбор, а това в нашия индивидуален спорт не е лесно. Видяхте как се подкрепяха на турнира, не може да не сте усетили емоциите на Лазаров по време на първата победа на Нестеров. И как Пьотр му я посвети. Освен това от долу идват още отлични таланти. Имаме силно поколение, а сега е важно да помогнем да се изгради и да пробие. Това е приоритет на работата ни."

Снимка: БТА

Снимка: Getty Images