Организаторите на "Уимбълдън" поеха огромен риск, когато забраниха на руските и беларуските играчи да участват на тазгодишната надпревара и може да претърпят сериозни последствия.

Представители на играчите в Асоциацията на тенис професионалистите (ATP) планират да изискат твърда позиция за отнемане на точковата система от най-големия турнир на трева.

Надпреварата може да стане такава, от която играчите няма да получават точки, което сериозно ще намали интереса към нея - както от страна на състезателите, така и на комерсиално ниво.

Становището на играчите е, че не може да се санкционират руските и беларуските спортисти заради греховете на техните правителства.

През миналата седмица в Мадрид и през тази в Рим са организирани срещи в ATP и организацията е все по-близо до такова решение. Очаква се то да бъде взето до края на седмицата.

По принцип "Уимбълдън" сам по себе си е независим за разлика от другите турнири в Големия шлем, но ако ATP реши да не се дават точки, организаторите нямат механизъм, по който да прекратят тази мярка.

От "Уимбълдън" вече на няколко пъти обявиха, че за нищо на света няма да променят позицията си, като решението им бе подкрепено и от британското правителство.