Легендарният Джон Макенроу даде интервю за телевизионния гигант Евроспорт дни, преди да стане ключова част от анализаторския екип на медията за Откритото първенство на Австралия.

В него американецът говори и за Григор Димитров, към когото никога не е спестявал похвали, но и критики при слаби резултати. Ето го интервюто на Макенроу.

- Ако трябва да изключим Федерер, Надал и Джокович, кой би бил фаворитът ви за шампион при мъжете?

- За мен този турнир в Австралия е най-непредвидимият от четирите в Големия шлем, първо, защото не знаем всичко за здравословното състояние на играчите. Надал е с въпросителна до името му. Мъри, Вавринка... Тези момчета не играха много тенис през последните месеци. След това хвърляме поглед към новите състезатели, които ще търсят пробив към върха през тази година.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

- Защо продължава доминацията на тримата големи?

- Всъщност мисля, че през тази година ще има смяна на върха. Дали ще я донесе Зверев, дали ще е някой от другите - Хачанов, Циципас... Може някой от тях да направи нещо значимо.

Джокович е печелил в Австралия шест пъти и при формата, в която е, трудно можеш да кажеш, че няма да вземе титлата. Федерер е в добра позиция. Но е трудно да избереш фаворит.

- Говорите за промяна на върха през 2019-а...

- Не би ме изненадало, ако Джокович спечели един-два големи турнира. Вярвам обаче, че това ще е годината, в която ще видим някой от младоците да пробие сериозно. Няма да е някой от ветераните, от по-старите в подножието. Кевин Андерсън трудно ще запази нивото от миналата година, например.

Или някой като Григор Димитров. За него мислихме, че през 2018-а ще направи големия пробив към върха, но напрежението изглежда му оказа влияние, оказа се твърде крехък. Сега нае Агаси. Да се надяваме, че това ще му помогне. Но е паднал доста в ранглистата.

Вратата за пробив обаче е отворена. Имаме Зверев като номер 4 в света, Хачанов, Циципас, Шаповалов, Чорич...

- А какво мислите за Кирьос, той ще е и на своя територия?

- В момента той трябва да намери начин да се наслаждава повече на играта си. Да е щастлив, че е тенисист, да тренира както подобава. Иначе няма да стигне до върха. Но той определено има потенциал. Вероятно Ник е най-талантливият играч, който съм виждал в последните 10 години, като способности. Но това е само част от картинката. Тренировките, психиката, волята за победа - тези фактори също са много важни.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

- А при жените как виждате нещата?

- Още по-непредвидими. Трудно ми е да погледна отвъд Серина Уилямс като евентуален шампион. Не знаем как са се развили нещата при нея след US Open, но я виждаме да тренира здраво. Изглежда в добра форма, просто е трудно да не посоча нея като фаворит.

Но вероятно има поне 15 други тенисистки, които са способни да спечелят в Мелбърн. Такъв е женският тенис в момента.

Серина ще получи огромна подкрепа, хората я харесват в Австралия. А и не знаят дали това няма да е последното нейно участие там. Ще я подкрепят. Тя има рядката способност да печели големите мачове и турнири, след като дълго време не е играла. Това не е по силите на всеки.

Снимка: AP/БТА