Легендата на тениса Рафаел Надал даде обширно интервю за Movistar, в което говори за дългоочакваното си завръщане в голямата игра.

Испанецът не е играл от януари, когато отпадна във втори кръг на Australian Open. Контузиите го лишиха от участие на най-големите турнири.

През това време Новак Джокович заработи 23-ата си и 24-ата титла от Големия шлем, с което вече води с две на историческия си испански опонент. Според Надал физиката и начина на игра на Джокович му позволяват да участва в повече турнири и съответно да е спечелил повече.

Ето цялото интервю на Рафа.

Какво е актуалното му състояние?

- Претърпях операция на бедрото на 2 юни и оттогава правя други неща, които нямах възможност да правя преди това. Опитвам се да се наслаждавам на живота. Минах през различни фази. Нямах представа, че ще се нуждая от операция. Откакто счупих ребро по време на мач с Алкарас, ситуацията стана много трудна. Исках да се уверя, че като спра с тениса, ще се възстановя. Минах през още един рунд от медицински изследвания и разбрах, че няма как да се върна толкова бързо. Взех решение да се оперирам и всичко мина добре. Първите месеци бяха сложни, изпитвах болка, но след това имах късмета да се откъсна от тениса и да прекарвам време със семейството. Напуснахме дома за 5 седмици и се насладих. Сега наскоро започнах да работя отново.

Как прекара ваканцията?

- Бях и във фитнеса. Имах нужда да се откъсна от всичко. Морето ми помогна, а часовете бяха напълно различни от тези, в които си на земята. Това винаги е бил моят път за бягство, макар в други случаи да е само за няколко дни. Сега за пет седмици и семейството ми се наслади. Аз се радвах, че не трябва да гледам телевизия или да отговарям на обаждания. Почти не съм гледал тенис.

Боляло ли го е, че не може да е на корта?

- Не заради това не гледах тенис. Не съм такъв човек. Аз бързо отргръщам страниците и не мисля как е трябвало да бъда там. Това не ме огорчава. Гледах US Open и не ми беше болно, че не съм там. В друг случай няма да си там заради загуба или контузия. Аз просто бях в покой. Заради контузии не бях на места, на които иначе исках да съм, но ситуацията е такава. Приемам нещата каквито са. Гледах по малко от финалите на "Уимбълдън" и US Open. Трудно ми беше да се откъсна изцяло, защото играя тенис цял живот.

Без болка ли живее Рафа в момента?

- Не, не изцяло без болка, но с контролирана такава. Тя не прави живота ми по-лош. Тежко ми е, когато болката е по-силна. Имам крак, който понякога не ме оставя на мира и не мога да сляза по стълбището вкъщи. Когато това се случи, ми е по-трудно да съм напълно щастлив.

Представата му за завръщането

- Искам да играя отново и се надявам да съм конкурентноспособен. Надеждите ми не са да спечеля "Ролан Гарос" и Australian Open, нека хората не се заблуждават. Далеч съм от това. Не казвам, че е невъзможно, защото нещата в спорта се променят бързо. Напълно съм наясно с трудностите, които предстоят, особено на тази възраст. Това обаче не отнема от вълнението ми. Не мога да кажа какви цели си поставям, защото съм по средата на процес по възстановяване.

2024 година ли ще е последната?

- Казвам, че е възможно да е така. Казвал съм го по този начин и държа на това. Не мога да потвърдя на 100%. Има голям шанс да е последната, защото си познавам тялото. Не знам обаче как ще се чувства след три или четири месеца. Отворен съм към всякакъв сценарий.

Има ли изградена програма за 2024 година?

- Далеч не ми е ясно. Състоянието ми не позволява да правя дългосрочни планове. Ако го обсъждахме през миналата година, можех да споделя програмата си. Ако възстановяването ми позволи да се завърна, но не в най-добро състояние, дали ще играя? Вероятно да, но с различна програма. Няма как да правя планове без да знам как ще се чувствам.

Цел ли е Олимпиадата?

- Програмата ми ще се променя според това дали имам шанс да спечеля "Ролан Гарос". Ако почувствам, че имам шанс, ще трябва да избирам. Ако нямам шанс, ще трябва да избера един турнир. Има отговори, които още не мога да дам. Например къде ще е последният ми мач.

За загубените титли от Шлема заради контузиите

- Пропуснах четири години и половина в турнири от Големия шлем заради контузии, но това е реалността. Такъв е спортът. Това не ме прави по-добър от Джокович, макар да играх по-малко. Той има физиката и начин на игра, който му позволява да играе повече. Аз направих каквото мога. Може би ще се завърна и ще спечеля нови три титли в Шлема (смее се), но е малко вероятно. В случая не мога да се обвинявам за нищо.

Поддържа ли връзка с други тенисисти и изпрати ли поздравително съобщение на Джокович?

- Истината е, че не съм му изпращал. От опит знам, че когато спечелиш толкова важен турнир, трябва да мине време, за да оцениш такова съобщение. Още не съм, но ще му изпратя. Разбира се, че поздравих Алкарас за титлата му, но в тура не ми останаха много приятели, все пак съм от друга генерация (смее се). От време на време разговарям с Федерер.

Вижда ли се като треньор на деца след време?

- Защо не. Спорта и тениса значат много за мен и ще са винаги част от живота ми.

Иска ли да стане президент на Реал (Мадрид)?

- Дали искам да се случи? Не знам, гарантирам ви, че не е в мечтите ми, но би ми харесало. В момента имаме възможно най-добрия президент. Аз съм реалист за себе си и знам какви са моите възможности. Не знам дали ще имам качествата. Времето ще покаже.