Иво Братанов е бивш капитан на България за тенис турнира "Фед Къп" и сред най-успешните ни играчи на "Купа Дейвис".

Коментира Australian Open за Евроспорт и сподели своите  впечатления от турнира за Dir.bg.

Какви са впечатленията ти от мъжкия финал, който сякаш свърши твъде бързо?

- Бях се нагласил за супер мач, но Джокера е в страшна форма. Тази настилка не е най-удобната за Рафа и му е малко бърза. Бекхендът, ретурът и сервисът на Джокович бяха феноменални. Не успя Рафа почти да му вземе точка на сервис. Явно в Австралия се чувства много добре с тази настилка и атмосфера. В много добра форма беше особено последните два мача. Играе със самочувствие и начина, по който натисна Рафа от самото начало... играе много чисто - бекхенди, ретури и предвижване. Като бързина превъзхожда всички. По-рано предусеща играта от останалите. На място е винаги, гъвкав, разтяга се, показва ловкост, психика, тактическа игра. Изолира всички силни страни на испанеца. Готов е и да умре на корта.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Може ли Джокович да детронира Надал и на клея на "Ролан Гарос"?

- Според мен има шанс да го бие, ако играе така. Ако някой може да го победи, това е точно Джокера. Там е друго, защото топките отскачат високо и разиграванията са по-дълги. Може в по-дълъг мач на Джокера да му спадне нивото. Там ще е по-различно. В Австралия настилката допада на сърбина. Тези лифтирани удари на Надал нямат този ефект в Мелбърн. Но има шанс за Джокович, ако играе отново така. Да биеш Рафа по такъв начин като този в Австралия е чудо.

Говори се вече за Голям шлем на Джокович? Възможен ли е?

- Защо да не е възможно? Не е правено от 50 години, но Джокович просто играе феноменално..

Женският финал бе не по-малко впечатляващ...

- Коментирах женския финал и ми направи впечатление колко бързо вече играят дамите. Турнирът е равностоен и интересен. Осака е много добра за 21-годишна. Показа много качества, характер и добра игра.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Очакваш ли да е доминант в следващите години?

Не, защото е много равностойно. Има много силни състезателки и шест, седем ще се борят за първото място. Но турнир да спечелиш на 21 години в Шлема е много сериозно постижение.

Прилика със Серина Уилямс виждаш ли, тъй като вече ги сравняват?

Много мощно играе и се движи много добре, дори по-бързо. Жените са вече много здрави физически и при нея личи. Психически е много стабилна при тази възраст, предвид обратите през които мина финала. Тя запази спокойствие и си го спечели, въпреки че изпусна три мачбола. Много е тежко да се върнеш в мача след такава ситуация. Квитова играеше много добре и японката не знам как се пребори.

Какво ти направи цялостно впечатление на Australian Open?

- Циципас направи много хубав мач с Федерер. Това беше един от най-интересните двубои и изненадата на турнира. Тиафо също направи много добър турнир. Отказването на Мъри е много лоша новина, защото е много добър играч. Изненада ме ранното отпадане на Андерсън и Кирьос. Интересен турнир беше, но финалът на Джокович бе твърде впечатляващ.

Спомена Циципас, който идва на турнира в София. Какви са ти очакванията за надпреварата и ще гледаш ли мачовете на живо?

- Ще гледам, разбира се. Ще е много интересно и дано са във форма всички и играят добре. Супер реклама за спорта у нас е такъв турнир и е интересно за феновете.

Има ли потенциал в младите наши играчи?

- Тренирам Александър Василев, който стана шампион до 12 години на сингъл и на двойки. Сега играе с националния отбор. Децата ни в тази възраст се класираха сред най-добрите 8 в Европа и при мъжете, и при жените. Който има талант и характер, ще успее. Може да си добър, но ако не издържаш на болка, няма да стане. Всекидневно поемаш огромни натоварвания в продължение на 12 години. Всеки ден може да лазиш и да умираш, и ако можеш да спазваш решим, да се храниш правилно, ще успееш. Може да са много добри като деца, но това не е гаранция. Идва пубертет и израстване. В ATP не само трябва да си талантлив, но и да поемаш големи натоварвания - всекидневна болка и мъки.