На 2 май, 2007 година се игра един мач в тениса, който няма исторически аналог.

Точно тогава се бяха зародили споровете, които са налице и до ден днешен - може ли Рафаел Надал да е конкурентен на трева и може ли Роджър Федерер да печели регулярно титли на клей.

Мнозина посочиха факта, че Федерер в последните две години отказва сезона на клей, като някои твърдят, че причината е да избегне евентуален сблъсък с испанския си опонент, който е крал на тази настилка.

Снимка: Getty Images

Рафа пък често пропуска турнирите на трева, където швейцарецът е хегемон и през 2016-а Матадора не участва на "Уимбълдън".

През 2007-а бе организиран шоу мач в Палма де Майорка, в който трябваше да бъде отговорено на въпроса с настилките. Кортът бе разделен на две половини - трева за тази на Надал и клей за тази на Федерер, пред 7000 души.

Испанецът триумфира след 2:1 сета (7:5, 4:6, 7:6) след 12:10 точки в решителния тайбрек, но сякаш двамата тогава наблегнаха на шоуто и не бе излъчен категоричен победител.

Изграждането на корта струваше 1,63 милиона евро и отне 19 дни да бъде конструиран.

В тогавашния период Федерер имаше 48 поредни победи на трева, а Надал 73 поредни победи на клей.

Снимка: Getty Images

"Това бе дълъг двубой с много промени в темпото и малко време за адаптация. Краката ми са в тежко състояние след опитите ми да свикна с тревата" заяви победилият Надал след двубоя.

Малко след това в Хамбург обаче, Федерер победи испанеца на Мастърса и прекъсна серията му от 81 поредни победи на клей.

Би било страхотно ако подобен мач като този в Майорка се организира и днес, 11 години по-късно, особено когато двамата са окупирали челните места в световната ранглиста.

Снимка: Getty Images