36-годишният Жулиен Бенето отправи сериозни критики към Роджър Федерер и неговия агент Тони Годсик.

Французинът смята, че колегата му получава нечестно предимство на турнири от Големия шлем и заради него новосформирания демонстративен турнир "Купа Лейвър", който е по идея на Маестрото, е по-важен за ръководителите спрямо световната отборна надпревара "Купа Дейвис".

Всичко започна на тазгодишния Australian Open, когато основно Федерер бе облагодетелстван от насрочването на мачове за обедната и вечерната сесия. Швейцарецът игра почти всичките си двубои в прохладната вечер, а Джокович и Надал много по-често излизаха на корта в 40-градусовата жега.

"Роджър е легенда в играта и икона. Но когато рекламираше "Купа Лейвър", ставаше дума за конфликт на интереси, които са притеснителни.

По въпроса за новия формат на "Купа Дейвис" бе споменат месец ноември и Федерер нямаше против. Но когато стана дума за септември веднага се вдигна срещу Жерар Пике (по чиято идея е новият формат на надпреварата б.а.), защото съвпада с датите за "Купа Лейвър".

Тенис ръководителите са много слаби. Дават предимство на демонстративен турнир, в който няма спортен критерий за избиране на играчите. Турнир, на който дадоха 750 хиляди долара на Ник Кирьос, за да участва.

Другият въпрос е с организирането на събитието. Един от шефовете е Крейг Тили, който ръководи и Australian Open. Плаща му агентът на Федерер. Същевременно швейцарецът игра 12 от 14-те си мача във вечерната сесия в Мелбърн.

В един ден бяха мачовете на Федерер срещу Щруф и на Джокович срещу Монфис. Естествено е вторият да е във вечерната сесия, това би станало във всеки турнир. Но не. Федерер и Щруф играха вечерта, а Джокович и Монфис в най-голямата жега.

Нормално е Федерер да има привилегии, но това е прекалено", смята французинът