Украинката Марта Костюк беше първата тенисистка, която политизира тазгодишния "Ролан Гарос", след като отказа да стисне ръката на световната №2 Арина Сабаленка, защото съперничката й е родена в Беларус.

След края на мача им в първи кръг Костюк я подмина, а феновете на харесаха това и започнаха да освиркват.

В залата за пресконференции украинката обясни решението си и защо не уважава Сабаленка. Според нея шампионката от Australian Open трябва да заеме позиция и даде мнение за войната в Украйна, а не да бъде пасивна.

"Ако Сабаленка проговори, може да отправи послание, защото голяма част от тези хора никога не са напускали страната си. Знаете как САЩ и Русия са представяни за най-големите врагове на света. Хора, които никога не са напускали Русия, говорят как САЩ е най-големия враг и страната трябва да бъде унищожена. Те дори не са ходили там и не знаят как живеят хората там. Има много голяма разлика между това как живеят хората в САЩ и в Русия.

Арина е човек, който обикаля света и е подкрепяна от много хора. Ако каже нещо, то излиза в "Ню Йорк Таймс", "Вашингтон Пост", "Би Би Си", "Си Ен Ен". Виждат го милиони, милиарди хора чрез тези платформи. Не мога да уважавам човек, който се отказва от отговорността да има мнение по най-важния въпрос в света.

Сабаленка казва, че я мразя. Никога не съм казвала такова нещо нито публично, нито в личен разговор. Просто не я уважавам заради позицията й в тази ситуация", каза Костюк.