С двубой между втората ракета на България Александър Лазаров (№301 в световната ранглиста) и първата ракета на Нова Зеландия Аджийт Рай (№456) ще бъде открит мачът между двата отбора в Крайстчърч.

Това отреди тегленият днес жребий за срещата за влизане в Световна група I на турнира за Купа "Дейвис". Началото е в 1 часа след полунощ в събота българско време (12 ч местно). Във втория сингъл един срещу друг ще се изправят първата ни ракета Димитър Кузманов (№192 в световната ранглиста) и вторият избор на новозеландците Рубин Стейтъм (№476).

Програмата в неделя ще започне със срещата на двойки, за която са заявени Александър Донски и Пьотр Нестеров срещу Майкъл Винъс (№16 в световната ранглиста на двойки) и Артьом Ситак (№132 на двойки). Следват синглите между първите ракети Кузманов и Рай и между вторите - Лазаров и Стейтъм.

При успех България ще постигне историческо класиране за Световна група I за Купа "Дейвис".

Снимка: bgtennis.bg

Капитан на България е Валентин Димов, а асистентите му са кондиционният треньор Кирил Симеонов, масажистът Любомир Панев и лекарят на отбора проф. д-р Георги Попов.

Димов обясни пред сайта на Българската федерация по тенис как върви адаптацията на отбора ни, който вече е в Нова Зеландия за важния двубой.

"Настроението е много добро. Момчетата успяха да се аклиматизират, намират се в много добра форма и са изключително позитивно настроени. Всички са готови да се раздават на 100 процента за България - каза капитанът на нашите. - Със сигурност адаптацията не беше лесна. Часовата разлика с България е много голяма.

Днес температурата е 33 градуса, а в България е зима (очаква се, когато Лазаров излезе на корта, да е около 26 градуса - б.р.). Но сме готови за този решителен мач.

Нова Зеландия е отбор, който не трябва да бъде подценяван по никакъв начин. За Купа "Дейвис" класирането в световната ранглиста не е от толкова голямо значение. Тук става въпрос за национален отбор и всички трябва да сме много отговорни.

Настилката е малко по-бавна от очакваната. Голямото предизвикателство е, че има един особен вятър, който постоянно сменя посоката и силата си. Очаква се много голяма подкрепа от тяхната публика, но и от българи, които ще бъдат на трибуните за да ни подкрепят."

Снимка: bgtennis.bg