Дали това е краят за двама от най-великите в историята на тениса, поне на най-високото ниво на играта?

Въпросът става все по-належащ, след като за седмица Роджър Федерер и Рафаел Надал обявиха, че за тях сезон 2021 е приключил. Причината са травми, които се налага да бъдат третирани.

Маестро Федерер е на 40 години, а в последните 18 месеца записа едва половин дузина мачове, пропускайки почти всички турнири. Игра на "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" тази година, но е далеч от нивото, което през годините асоциираме с него.

Случаят с 35-годишния Надал е още по-сериозен. При официалното обявяване на края на сезона му, Рафа вмъкна едно изречение, че "започва терапия, която поне да ограничи проблемите със стъпалото му".

Оказва се - както твърди испанската преса, че тези болки и хронична травма го преследва от 2005 г., вече 16 сезона.

Матс Виландер, който е бивш голям шампион в тениса, а днес - един от най-уважаваните телевизионни коментатори около играта, направи мрачна прогноза.

"Нещата с Надал са притеснителни - каза шведът. - Когато говорим за Рафа, свикнали сме той винаги да е на линия и да играе. В момента не може, гледах го как тренира и се готви в Торонто, където се отказа в хода на турнира. Той е все така упорит, а натоварванията за тялото му са огромни. Неговите стандарти просто са такива.

Той винаги се завръща... Желанието и мотивацията му не са под въпрос. Но вече говорим и за тялото, за анатомия.

Мисля си, това е мое мнение, че и за двамата - Рафа и Роджър, дните на това да са шампиони в Големия шлем, са вече минали. Въпреки че е трудно да отпишеш Надал на "Ролан Гарос" догодина, например. А и любовната история на Роджър с "Уимбълдън" и Мелбърн показва, че той винаги може да направи голям удар там.

Но ми се струва, че фактите говорят достатъчно. Двамата играят все по-малко, а огромното натоварване и честите преглъщания на контузии, с които Рафа играеше през годините, оказват своето сериозно влияние.

Те ще продължават да пълнят трибуните, защото са легенди.

Но няма да им е лесно вече да надвиват младите лъвове в тура, а и, естествено Новак, който е в отлично състояние.

Джокович няма да пропусне да спечели още титли в Шлема. Той е "последният оцелял" от тримата, все още в идеална кондиция и форма, за да се състезава със следващото поколение.

Някак той намери начин да остане по-дълго в играта, а и е най-младият от тях тримата."

Снимка: Getty Images