Голямата легенда на румънския тенис - Илие Настасе, защити своята сънародничка Симона Халеп след положитления допинг тест, който тя даде.

Халеп е с временно спрени състезателни права заради веществото Роксадустат, което е открито в нейната проба. Това е медикамент срещу анемия, който увеличава прозводството на еритропоетин и стимулира прозиводството на хемоглобин и червени кръвни клетки.

Самата Халеп категорично отхвърли възможността да е взела медикамента съзнателно и се зарече да се бори докрай за доказването на истината.

На нейна страна застана и Настасе, който каза, че ако ставаше въпрос за американска тенисистка, този случай щеше да бъде потулен.

"Не мога да коментирам ситуацията задълбочено, защото не съм запознат с детайлите. Сигурен съм обаче, че ако тя беше американка, може би нямаше да се публикува нищо, а историята щеше да бъде потулена.

Аз имам информация от ръководители на световния тенис за двама играчи в сходна ситуация, при които всички са си затворили очите. Причината е, че спонсорите им щяха да ги изоставят при допинг нарушение", сподели двукратният шампион от Шлема.

В момента тече обжалване на наказанието на Симона Халеп, като очакванията са случаят да бъде приключен до края на годината, когато ще се знае и окончателното наказание на румънката.