Светът на тениса се надпреварва да изрази своята признателност към Рафаел Надал, който спечели 14-ата си титла на "Ролан Гарос" и общо 22-а в Големия шлем.

По този начин испанецът вече води с два трофея на Роджър Федерер и Новак Джокович, като доминацията му в Париж е нещо невиждано, за който и да е турнир в играта.

Друга легенда на тениса - Джон Макенроу, изрази мнение, че само преди година малцина са очаквали именно Надал да е на първото място в класацията между тримата големи.

"Това е невероятно. Например на Пийт Сампрас му трябваха 35 години, за да достигне успехите на Рой Емерсън. Мислехме си, че ще отнеме още 30 години, за да бъде счупен рекорда отново. Подобри го не един, а трима тенисисти.

Повечето от нас вярваха, че това ще е Новак Джокович, който ще наклони везните в своя полза, но заради ужасните събития в Австралия той не успя да спечели първото голямо събитие за годината. Не вярвам и че Новак очакваше Надал да спечели в Австралия

Джокович дойде на "Ролан Гарос" с мисълта "трябва да настигна този тип" и след това Рафа завоюва трофея. Ако някой повтори постижението му, ще ходя на ръце по време на цялото телевизионно излъчване. Ако ме поканите след 15 години и Каспър Рууд например е спечели 14-ия си пореден "Ролан Гарос", ще ходя на ръце", каза Макенроу.

Американецът е на мнение, че това, което постига Надал в Париж, няма как да бъде повторено.

"Това, което той прави, няма да се случи отново в нашия спорт. За мъж или жена да спечели толкова титли от Големия шлем.. нека се наслаждаваме докато можем. Рафа дава знаци, че може повече да не играе на "Ролан Гарос". Не знам дали това е вярно, но мачът с Рууд изглеждаше като един от последните му. Говори се, че няма да играе на "Уимбълдън". Защо да не го направи, след като вече спечели в Австралия и Франция? Може да направи Голям шлем, но да видим какво решение ще вземе", добави четирикратният шампион на US Open.