България отново изостана срещу Белгия на големия смесен тенис турнир United Cup, след като загубихме втория сингъл при дамите в ранните часове на новата 2023-а.

Гергана Топалова влезе на корта вместо първата ни ракета Виктория Томова, която не успя да преодолее травма, получена в откриващия мач срещу гъркинята Мария Сакари.

И така 22-годишната ни състезателка, която е №328 в ранглистата на WTA, имаше задача да се справи с далеч по-опитната Елизе Мертенс. В момента белгийката е №29, но е била и на ръба на топ 10, като има във визитката си 7 титли от женския тур. Несравними като опит състезателки.

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖ ОТ МАЧА>>>

Това бе първа среща изобщо на Гергана срещу съперник от топ 100 в ранглистата, но българката игра наперено до 4:6, 6:3, вкара мача в решаващ трети сет, когато физическите сили не стигнаха и загуби тази трета част с 0:6.

Щабът на нашите подкрепяше мощно Топалова, тя емоционално преживяваше всичко на корта, а там драмите не липсваха. Гери върна два пробива в първия сет, но при 4:5 допусна трети брейк в своето подаване и загуби тази част.

Вторият сет тръгна с 0:2 и нов пробив за белгийката, но вместо да рухне, Топалова отвърна с невероятна серия от пет поредни гейма и обърна до 6:3.

След това опитът и най-вече кондиционната подготовка не дадоха шанс на българката.

Така Белгия води с 2-1 победи, следва срещата на Димитър Кузманов срещу Зизу Бергс на сингъл при мъжете, а после идва и дуелът на смесените двойки. България загуби първия си мач от Гърция с 1-4 на турнира.