Гаел Монфис спечели фантастичния мач със Стефанос Циципас на четвъртфиналите на Sofia Open - 6:3, 7:6(5).

Срещата оправда очаквания и донесе на публиката страхотни емоции, каквито не е имало на турнира, изключвайки двубоите на Григор Димитров.

Солидната гръцка публика на моменти бе заглушавана от български фенове на Монфис, но и двамата тенисисти могат да са доволни от нивото, което показаха.

Поражението на 12-ия в света Циципас е очаквано, предвид че не се чувстваше в оптимална форма на турнира, а Монфис продължава да сервира твърде силно и да не дава никаква възможност на съперниците си да го пробият.

Шансът за Циципас дойде в тайбрек на втория сет, но французинът продължи да е много стабилен и заслужено триумфира. В полуфиналите ще играе с друг голям фаворит за титлата - Данил Медведев.

В първия сет световният №33 Монфис бе твърде силен на своето подаване и взе 91% от точките, когато успяваше да вкара първото. Циципас започна много колебиво двубоя и даде три точки за пробив на съперника. Една от тях бе реализирана и французинът взе ранен аванс.

Снимка: Lap.bg

В последствие гръцката звезда също започна да сервира добре, но взе едва четири разигравания на сервиса на съперника. След маратонски девети гейм Монфис затвори сета с третата си възможност и заслужено поведе.

Вторият сет бе много равностоен и ни донесе очакваните фантастични разигравания. Монфис изпусна две точки за пробив във втория гейм, но продължи да сервира твърде мощно - с обичайните за него около 215 км/ч.

В десетия гейм публиката изригна, след като Циципас обърна гейм от 0:30 и изравни за 5:5. Стигна се до тайбрек, който бе много емоционален и равностоен, но Монфис направи решителния мини пробив, който му донесе успеха.