Рафаел Надал говори пред репортери за плановете си, след като емоционално бе изпратен от публиката на "Ролан Гарос" след поражението от Александър Зверев в първия кръг на турнира. Но и тогава, още на корта, а и на пресконференцията след това, испанската легенда отказа да каже, че това е последнто му участие там.

Отказването на тенисиста, който ще е на 38 години след няколко дни, неизбежно е съвсем близо. Но Надал си има цели все още и ги приоретизира в изказването пред медиите в Париж.

"При мен нещата винаги са били опростени, така съм научен - каза Рафа. - Целта ми е била да се прибера вкъщи след голям турнир и да съм доволен от себе си, че съм направил това, което зависи от мен. Така съм възпитан и така играя през цялата си кариера. Не искам никога да имам угризения, че не съм дал максималното усилие.

Така разбирам живота и спорта.

Затова и днес не мога да ви кажа: Отказвам се сега. Не знам дали ще мога да играя след няколко месеца, след година. Но не искам тогава да гледам назад и да си мисля, че не съм си дал шанс да продължа поне още малко.

Ако тялото ми не се подобри, ако не се почувствам в по-добра кондиция скоро, ще трябва да спра. Все още имам страстта да тренирам и да играя, това ме движи.

Наслаждавам се на това да пътувам по турнирите със сина ми и съпругата ми, а това е нещо, което няма да имам друг шанс да изживея. Но в момента, в който вече не мога да играя на ниво, да съм здрав и да се наслаждавам на тениса, ще спра.

Сега мисля за Олимпиадата пак тук, в Париж. Ако след нея тялото ми каже - стига, време е, ще ви го кажа директно и без да се замислям.

Трудно ще е да играя на тревата. Ще говоря с щаба си, разбира се. Но мисля, че няма да е много умно след всичко, което се случва с тялото ми и усилията, които положих да съм здрав за клея, да направя тази огромна промяна с тревата.

А после да се готвя за Олимпиадата, която пак е на клей... В момента това не ми се струва добра идея."

Казано иначе - едва ли ще видим Рафа на "Уимбълдън", но със сигурност ще го чакаме на олимпийския турнир във френската столица през лятото.