След едно безкрайно чакане и няколко прекъсвания по различни причини, Григор най-сетне успя да запише пърата си победа на тазгодишния "Уимбълдън".

Това се случи без никакъв проблем на корта от чисто спортно-технически аспект, защото българинът категорично се справи с 6:1, 6:2, 6:1 над японския дебютант Шо Шимабукуро.

Нищо изненадващо в резултата, защото срещу себе си Гришо имаше опонент, който само преди месец и половина за първи път проби в първите 200 на ранглистата, а тазгодишният "Уимбълдън" бе първото му участие на Голям шлем. Не само в основната схема, а дори и в квалификации.

За 25-годишният японец това бе четвърти мач на ниво АТР, който приключи напълно според очакванията, а Григор постигна може би най-лесната си като резултат победа в Шлема за едва 89 игрови минути.

Но всъщност мачът бе истинска мъка, защото се проточи с 24 часа над първоначалния план.

Този двубой трябваше да открие вчерашната програма, около 13 часа наше време във вторник. Заради дъждът над Лондон обаче двубоят не започна дори и в 13 часа днес, а с нови 90 минути закъснение.

Но това не бе всичко. Срещата бе прекъсвана още на два пъти заради дъжда и веднъж заради протест на екоактивисти, които посипаха корта с конфети и парчето от пъзел.

Снимка: ТВ екран

Така тази рутинна 89-минутна победа, всъщност премина през над 24 часа чакане, а още утре Гришо ще трябва да играе мача си от втория кръг, който ще е срещу един измежду Иля Ивашка от Беларус и Федерико Кориа от Аржентина.

Над 25 часа след първоначално обявения начален час, Гришо и японският му опонент най-сетне излязоха на корта, макар прогнозите да не бяха особено обнадеждаващи, като следващото прекъсване бе въпрос 30 минути до час.

И за съжаление това се сбъдна, защото около 20 минути след началото, мачът отново бе прекъснат.

Това обаче се случи при вече убедителното 5:1 в полза на Григор Димитров, който бързо показа, че е далеч по-класният тенисист от дебютиращия на подобно ниво Шимабукуро.

Ниският ранкинг и почти нулевият опит на АТР ниво не бяха случайност за японеца, който изпитваше сериозни трудности да се спрая с ударите на Гришо, като след подновяването на играта, българинът затвори сета с 6:1 за 24 игрови минути.

Getty Images

Вторият сет започна в същия стил, с бърз пробив на Гришо, а след това мачът отново бе прекъснат, но не заради задаващия се дъжд, а заради екоактивисти, които нахлуха на корта и посипаха "свещената трева" с конфети и парчета пъзел.

Камерите уловиха инцидента, а на кутията на пъзела бе изобразен именно тенис комплексът в "Уимбълдън". Веднага след това пък и жена нахлу и седна на тревата. По първите информации, те тротестират срещу добива на петрол.

Именно това пишеше на тениските на мъжа и жената (снимките долу), които хвърляха дребните парчета от пъзел по тревата - "Just Stop Oil" (Просто спрете петрола).

БТА

А след намесата на тези активисти, дъждът отново реши да се намеси и да доведе до ново прекъсване.

Тенисистите трябваше да чакат малко над 30 минути да превали над Лондон, преди да загреят и да подновят мача си, който продължи в същия ритъм.

Григор лесно печелеше геймовете си, като успя да осъществи нов пробив за 5:2, след което затвори лесно сета с 6:2.

Към този момент общото игрово време бе едва 57 минути за два пълни сета, но за съжаление този изглеждащ толкова лесен за Гришо мач, продължаваше вече почти 30 часа.

Третия сет не бе по-различен от първите два. Гришо стартира с ранен пробив, поведе в резултата и след това с нов брейк нямаше никакъв проблем да затвори и тази част с 6:1, приключвайки този двубой за 89 игрови минути.

Снимка: AP/БТА