Виктория Томова даде старт на българското участие на "Уимбълдън". Най-добрата ни тенисистка се изправи срещу родената в хърватската столица Загреб, но състезаваща се за САЩ Бернарда Пера. Срещата между двете обаче бе прекъсната заради дъжд в началото на втория сет при резултат 1-0 в полза на Пера.

Към момента в Лондон продължава да вали, така че липсва яснота кога двете ще се върнат на корт №8 на "Ол Инглънд Клъб". Малко по-късно днес и Григор Димитров ще играе в първия кръг, като неговата среща е на корт №18, който също няма покрив.

Виктория Томова - Бернарда Пера 6:7(3), 1:0

Срещата бе прекъсната заради дъжд при 40:40 във втория гейм и сервис на Пера.

1:0 - Българката спечели първото си подаване за втората част.

НАЧАЛО НА ВТОРИ СЕТ

6:7(3) - B тайбрека българската тенисистка изостана с 1:3, но бързо се възстанови - 3:3. Последва обаче неуспешно оспорване, а Пера дръпна с 6:3 и в крайна сметка затвори сета в своя полза след 55 минути игра.

ПРОБИВ 6:6 - Българската радост не трая дълго, тъй като Пера моментално върна брейка и продължи със стопроцентовата си успеваемост в този показател (две от две), а първия сет отиде в тайбрек.

ПРОБИВ 6:5 - Томова поведе светкавично с 40:0, но само за да допусне изравняване, пропилявайки точките за пробив. Американската тенисистка всячески се опитваше да даде гейма на българката, която успя да реализира седмия си брейк бол в тази част, за да сервира за сета.

5:5 - Подкрепата от публиката и няколко отлични точки вдъхновиха Томова и тя остана в сета, изравнявайки до 5:5.

4:5 - Томова поведе с 30:15, а при 30:30 оспорва съдийско решение, но бе успех, защото топката действително бе аут, изостана с 30:40, а след това и с гейм в резултата. Предстоеше да сервира за оставане в сета.

4:4 - Томова изравнява след гейм на 15.

3:4 - Липсващите точки за пробив в предходните геймове се върнаха тук, този път пред Томова, която получи три такива шанса, но не ги оползотвори. А след тов Пера се съвзе и пак поведе преди смяната на топките.

3:3 - Томова изглежда намери увереността в играта на собствен сервис и с мощни удари от крайната линия изравни резултата.

2:3 - Пера пропиля напразно едно от оспорванията си още в първата точка, но след това също взе подаването си на 15.

2:2 - Първата ни ракета заигра стабилно и най-сетне успя да спечели собствен сервис гейм - на 15.

ПРОБИВ 1:2 - Поредни шансове за пробив се откриха пред българката при 40:15 в сервис гейм на съперничката, успявайки да върне брейка при втората си възможност

ПРОБИВ 0:2 - Ситуацията от първия гейм се повтори, но с обратен знак, като този път Пера поведе с 40:0 и получи три брейк пойнта, материализирайки още първия.

0:1 - Пера изпитваше проблеми със сервиса си още от самото начало и така Томова стигна до четири точки за пробив в първия гейм, но не успя да ги материализира, а американката все пак спечели подаването си.

Българката спечели жребия преди началото на мача и избра да посреща.

Начало на първи сет.

Виктория Томова дава старт на българското участие в основната схема на "Уимбълдън 2023", като се изправя срещу американката Бернарда Пера. Мачът е на корт №8 в комплекса в Лондон, първи в програмата за деня там.

Победителката ще има за съперник във втория кръг Кати Боултър (Великобритания, №89 в ранглистата) или Дариа Савил (Австралия, №231). Техният мач също е днес.

Първата ракета на България е срещала два пъти тази съперничка, като победите са разменени - 1-1. Виктория спечели в два сета преди 9 години в на клей Бол, Хърватия, в турнир ITF.

А на ниво WTA единственият им сблъсък бе в Санкт Петербург на твърди кортове през февруари 2022-ра, като тогава победата бе за Пера - 3:6, 6:2, 6:1.

Американката е №27 в ранглистата на WTA, а българката стартира турнира като №99. Именно това е причината букмейкърите да фаворизират Пера.

В подготовката и на двете тенисистки за "Уимбълдън", резултатите на трева бяха сходни. Виктория спечели една победа, преди да бъде елиминирана в Бирмингам, както се случи и с американката на същия турнир миналата седмица.