Ситуацията около Борис Бекер от лоша отива към критична, след като германската тенис легенда оттегли иска си пред съда за дипломатически имунитет. А именно това бе последната спъкна пред това да бъде обявен в банкрут заради натрупани големи задължения към няколко компании.

Бекер призна, че няма да разчита на фиктивния паспорт на дипломат, който бе договорил да получи от правителстното на Централноафриканската република.

Така големият Борис е изправен пред евентуална ефективна присъда, ако не успее да докаже платежоспособност. В този момент обаче дойде изявление на стар приятел, който се оказа и най-богатият тенисист в историята.

Йон Циряк, някогашен ас на тениса, стигнал до топ 10 и печелил титли през 70-те, днес е със състояние от около 1,78 милиарда долара. За сравнение, парите на Федерер се изчисляват на около 440 милиона, Рафа Надал има около 160, а Новак Джокович - към 200 милиона.

След кариерата на играч, румънецът разви бизнес инициативи в Германия, стана съдружник в големи инвестиционни и застрахователни компании, бе и спортен мениджър. През 80-те Циряк работи с Бекер като негов агент и признава, че едни от първите му големи пари са направени в този период. Затова и сега румънецът заявява готовност да помогне на Борис, с когото продължават да са в отлични отношения.

"В средата на 80-те Бекер бе най-богатият тенисист, а веротно - и спортист в света - каза Йон Циряк. - Но липсата на добри съветници, както и характерът му на човек, който никога не може да отказва на никого, го доведоха до тази ситуация. Винаги бе насреща да помага, но днес вероятно малцина биха върнали жеста за него. Аз съм готов, ще обсъдим, ще се запозная с точните параметри на проблема..."

В момента Бекер е изправен пред лондонски съд и чака мярката, която ще му бъде наложена. Вероятно на първо време проблемът ще бъде решен с търг, на който звездата ще продаде свои титли, медали и аксесоари от времето на корта. От тях се надява да получи около 2 милиона долара, с които да обезпечи първоначално дълговете си и да "стъпи на краката си". Но е хубаво да чуе, че стар приятел с възможности заяви готовност да помогне.