Новак Джокович направи най-големия възможен комплимент на Карлос Алкарас, от когото загуби драматично финала на "Уимбълдън" в неделя.

Сърбинът отново остана на една ръка разстояние от Златен годишен Голям шлем, губейки титлата в Лондон, а и не успя да изравни рекорда на Маргарет Корт от 24 титли в Шлема.

Но въпреки поражението, прието със сълзи на корта, 36-годишният великан на тениса намери страхотни думи за 20-годишното чудо Алкарас, по време на пресконференцията си. И наистина - това звучи като пророчество, като предупреждение, че идва нова сила в тениса, която може да надмине дори великите Федерер, Надал и Джокович като постижения.

"Никога не съм играл срещу тенисист като Карлос - призна Новак пред медиите. - Рафа и Роджър имат своите очевидни много силни страни, но и слабости. Карлос е напълно завършен играч. Невероятно е как се адаптира към всичко на корта. А това говори, че го чака много дълга кариера с много успехи, при това на всички настилки.

В последните 12 месеца хората говореха много за него. Чувах сравнения с Рафа, после с Роджър, а и с мен. Всъщност, съгласен съм, но ще отида по-далеч. Той е взел най-доброто от нас тримата. От тези три различни свята в тениса.

Има огромна ментална стабилност, изключително зрял е за възрастта си и за това, което трябва да понесе като очаквания. Има в него манталитета на Испанския бик, невероятен боен дух и защитата, която съм виждал в Рафа през годините.

И виждам в него някои от онези слайс бекхенд удари, с които аз самият толкова се гордея. Бекхендът с две ръце, с който се защитава... Уау. И как се адаптира към всичко на корта. Това са моите най-силни страни през годините. И той ги има.

Алкарас ще бъде в тура за доста дълго време. Не знам колко дълго аз ще съм наоколо, засега сме играли само три мача един срещу друг. И трите бяха страшно оспорвани.

Естествено, че се надявам да се срещнем на US Open. Защо не? Това е добре за спорта ни, ние сме номер едно и номер две в ранглистата. Днес играхме пет сета и мисля, че хората се насладиха на мача. Не може да е по-добре за тениса, генерално погледнато.

Ако анализирам конкретно този мач в детайли, на моменти силните ми оръжия ме подведоха. Например бекхендът, и то в тайбрека на втория сет. Но пак повтарям - Карлос вдигна нивото си в най-ключовите моменти и се адаптира, а това е белег на много силен играч с много здрава психика."