Нов обрат по сагата с Новак Джокович - Австралия анулира визата на световния №1 в тениса и той трябва да напусне страната.

Министърът по въпросите на имиграцията Алекс Хоук обяви преди минути, че използва "дадената му от правителството власт" да вземе еднолично решение по темата.

В съобщение на министерството се казва:

"Днес упражних властта, дадена ми по член 133С (3) на Миграционния акт и анулирах визата на мистър Новак Джокович. Решението се базира на здравни основания и такива, свързани с реда в страната.

В обществен интерес бе то да бъде взето.

То следва стриктно правилата и не влиза в конфликт със съдебното решение от 10 януари тази година, което бе взето на процедурни и документални основания.

Запознах се с всички документи и информация по случая, преди да произнеса решението си."

Първата реакция от екипа на Джокович е, че те отново ще обжалват.

Но ще имат ли време да го направят? Рано сутринта в понеделник започва Australian open, а Новак е поставен под номер едно в схемата и вече бе изтеглен в жребия срещу сънародника му Миомир Кецманович.

Джокович е призован от властите да се яви на разпит пред имиграционните утре сутрин австралийско време.

До изслушването Джокович няма да бъде задържан и остава на свобода из Мелбърн, като дори ще има право и да тренира.

Реакция имаше и от австралийския премиер Скот Морисън, който написа:

"Запознат съм с решението на министъра по имиграцията за случая с господин Новак Джокович.

Разбирам, че с внимателно обмисляне, взетото от него решение да анулира визата на г-н Джокович, се дължи на солидна основа и на базата на публичния интерес от такова решение.

Тази пандемия бе изключително тежка за австралийския народ, но ние трябва да сме силни и заедно. Така постигнахме една от най-малките смъртности по време на пандемията, както и най-голям процент на ваксинирани.

Австралийците направиха изключителни жертви, като е нормално да очакват резултат от техните жертви. Именно това оправдава решенията на министъра днес.

Нашият силен граничен контрол запази Австралия в безопасност както преди вируса, така и по време на пандемията.

Заради все още течащите процедури, ще се въздържа от повече коментари по случая".