Ига Швьонтек отново бе далеч от убедителна, но отново спечели на Australian open и стана първата състезателка, прекрачила в третия кръг. Нарушената от жеги и порои програма вчера и днес направи така, че куп мачове са отложени или недоиграни, а световната №1 успя да "мине между капките" - буквално, защото нейният мач бе на централния и покрит "Rod Laver Arena".

Ига спечели с 6:2, 6:3 срещу колумбийката Камила Осорио, въпреки че допусна цели три пробива на своето подаване. Полякинята отвърна с шест брейка, като за час и 25 минути си осигури място в третия кръг. Съперничката - №84 в ранглистата, не спря да се усмихва и играеше с настроение, видимо доволна от самия факт, че е на централната арена в Мелбърн и се изправя срещу лидера в женския тенис. Осорио обаче отстъпваше физически и като мощ, въпреки че в дългите разигравания показа съвсем нелош тенис.

Отново, както и в първия си мач в Мелбърн, най-високо поставената тенисистка не бе на нивата, които показа през миналия сезон. И все пак отново спечели.

Следващата съперничка на Швьонтек е някоя измежду Кристина Букса (Испания) и Бианка Андрееску (Канада), като освен трудната задача да се изправи срещу световната №1, победителката от техния дуел ще има съвсем малко време за почивка. Той бе отложен заради дъжда тази сутрин и "чака ред" да се изиграе.

Третата поставена Джесика Пегула от САЩ също имаше късмета да играе и победи - 6:2, 7:6 над беларуската Аляксандра Саснович. Мачът се проточи 92 минути, като фаворитката също допусна три пробива, но не и изненада.

Пегула ще срещне Оливия Гадечки (Австралия) или Марта Костюк (Украйна), но и техният двубой бе временно отменен заради дъжда.

Още резултати при жените от мачовете, които все пак се играха:

Мария Сакари - Диана Шнайдер 3:6, 7:5, 6:3

Анхелина Калинина - Петра Квитова 7:5, 6:4.