Новак Джокович е в подобна ситуация на тази, в която бе през януари в Австралия, при опитите си да играе на турнира в Индиън Уелс. Най-елитната от Мастърс надпреварите започва в четвъртък вечер наше време, но сърбинът така или иначе пропуска първия кръг, а във втория чака победителя от Давид Гофен и Джордън Томпсън.

Той има достатъчно време да пристигне и да се адаптира към времето и часовата разлика в Калифорния, но... първо трябва да влезе в Съединените щати.

Ноле е подал документи и е получил медицинско разрешение от организаторите на Мастърса. Това те разкриха с публикацията си в Туитър, в която приветстват Джокович в жребия и основната схема. И уточняват - той ще играе при условие, че получи разрешение за това от властите.

ОЩЕ ЗА ТУРНИРА, КОЙТО ЗАПОЧВА УТРЕ В КАЛИФОРНИЯ>>>

Ако не сте гражданин на САЩ, не можете да влезете в страната през летище след полет, ако нямате документ, доказващ ваксинация срещу коронавирус. Новак няма как да има такъв, тъй като не се е подложил на имунизация, а и вече открито призна това в интервюта пред последния месец.

Има една "вратичка", която се нарича "за важни личности от национален или щатски обществен интерес". Това може да е спасението на Джокович, ако властите на Калифорния преценят, че турнирът от ATP 1000 с дълга история и голяма репутация в Индиън Уелс е такова състезание, а сърбинът е достатъчно "важна личност" в него.

Според медии в Белград, шансове това да се случи има, макар да не са големи да се постигне такова изключение навреме, за да играе суперзвездата на тениса в този Мастърс. Но същото той очаква и от властите във Флорида за започващия след две седмици турнир от ATP 1000 в Маями, а това е достатъчно дълъг период за процедурата и получаване на изключение. Така по-вероятно е да видим Джокович в Маями, а не в Индиън Уелс. Едно е сигурно - той няма да повтори грешката си от Австралия и да тръгне с полет за Щатите, ако не е сигурен, че ще влезе в страната.