Женската тенис асоциация WTA официално обяви, че отменя всички турнири на територията на Китай до изясняване на ситуацията с Пън Шуей.

Бившата полуфиналистка от US Open предизвика огромен скандал в света на тениса след изчезването си в началото на ноември. Това се случи само ден, след като тя публично обвини високопоставен китайски държавник в изнасилване.

Огромният международен отзвук принуди китайските медии на няколко пъти да публикуват клипове с Пун Шуей, която видимо бе в добро физическо здраве.

Разговор с китайката проведе и представител на МОК, но въпреки това тенис общността остана скептична около факта, че Пун Шуей е свободен човек в Китай.

От WTA искат разследване по случая, както и сериозни доказателства, че Пън Шуей не е държата против нейната воля.

Въпреки сигурния факт, че отмяната на турнирите в Китай ще доведе до огромни загуби, от WTA са твърдо решени да прибегнат до този ход, а един от мотивите е безопасността на тенисистките.

"В сегашната ситуация не виждам как мога да накарам някоя от тенисистките изобщо да пътува в Китай.

Местните власти не са ни предоставили ясни доказателства, че Пън Шуей е свободна, в добро здраве и по време на изчезване не е била в плен или арест.

Нашата организацията няма да търпи подобно третиране на хора, публично огласяващи случаи, в които жени са насилвани сексуално или физически", сподели Стийв Саймън, президент на WTA.

В последните две години така или иначе нямаше женски турнир в Китай заради пандемията, като очевидно няма да видим и в следващите месеци.

Европейският съюз също се включи, като стартира кампания в социалните мрежи, подтикваща хората да публикуват статус с текс "WhereisPengShuai" (Къде е Пън Шуей).