Отстраняването от участие на тенисистите от Русия и Беларус от "Уимбълдън" не е променило нищо. Това каза първата ракета на Беларус Арина Сабаленка и добави, че се надява през 2023 година отново да може да играе на най-престижния турнир на трева в света.

Сабаленка, която е номер 5 в световната ранглиста при жените, бе една от тези, които пострада от наложените санкции през 2022 година на "Уимбълдън". Организаторите на турнира, в знак на солидарност с украинския народ, решиха да не допускат участници от Русия и Беларус заради започната от Москва война в Украйна през февруари. Заради решението, през миналата година "Уимбълдън" не носеше точки за световната ранглиста.

"Това решение беше ужасно, защото ви уверявам, че няма нито един, който да подкрепя войната. Нито един", каза 24-годишната Сабаленка пред австралийския вестник Мелбърн Ейдж, цитиран от БТА.

"Проблемът е, че ние трябва да говорим открито за това. Но нужно ли е да крещим на всеки ъгъл? Това ще помогне ли с нещо. Разочарована съм, защото спортът се смесва с политиката. Ние сме просто атлети, които играят спорт. Това е. Ние не сме политици. Ако всеки от нас можеше да направи нещо, ние щяхме да го сторим, но имаме нулев контрол над ситуацията. Те ни наказаха да не участваме на "Уимбълдън" и какво промени това? Нищо. Войната все още продължава и това е най-тъжното от цялата ситуация", коментира Сабаленка, която тази седмица ще участва на турнира в Аделаида в подготовка за Откритото първенство на Австралия.

"Много ми липсваше атмосферата на "Уимбълдън", защото тя е невероятна. Тези хора там наистина обичат тениса и ми липсват. Надявам се, че през 2023 година ще мога да играя там заради хората и заради атмосферата", завърши Сабаленка.