За момент ще се върнем към 28 януари и финала на Australian Open, в който един срещу друг се изправиха Роджър Федерер и Марин Чилич.

30 минути преди началото на големия мач, който бе спечелен от Маестрото с 3:2 сета, организаторите информираха играчите, че покривът на централния корт "Род Лейвър Арена" ще се използва.

Решението предизвика голяма полемика, защото нямаше прецедент в двете седмици на надпреварата. От началото й покривът не влизаше в употреба, въпреки огромния риск на корта да се случи най-лошото. И това не е преувеличено.

Някои от мачовете се играха на над 40 градуса температура в най-горещото време от денонощието. Покривът винаги бе отворен, но на финала, който започна в 19:30 часа местно време, бе спуснат, въпреки че не валеше.

Маестрото се разплака след триумфа в Австралия

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Решението дойде като гръм от ясно небе, Организаторите го обясниха със сложни изчисления, в които се взима предвид температурата, влажността на въздуха, скоростта му и още няколко други фактора, които сумират стойност, надвишаваща нормите.

В деня преди финала, по същото време от денонощието, при същата температура на въздуха, Симона Халеп едвам дишаше в мача си срещу бъдещата шампионка Каролине Возняцки. Румънката се чувстваше ужасно и след двубоя прекара вечерта в болница заради дехидратация. Условията бяха сходни с вечерта на Чилич и Федерер.

Решението покривът да се използва ден по-късно изненада и самите финалисти.

Физиотерапевтката измери кръвното на Халеп, която едвам дишаше

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

"Бях се готвил за голямата жега и ми бе трудно да се адаптирам към новите условия. Вместо очакваните 38 градуса, играхме на 23", заяви Чилич тогава.

Федерер също сподели, че не разбира решението: "Не бях чувал за подобно правило. Казаха ни 30 минути преди финала, но това не промени нищо. Бях подготвен за всякакви условия и истината е, че не исках да говоря с организаторите по въпроса, защото това е загуба на време и енергия".

Мнозина специалисти вярват, че решението на шефовете е облагодетелствало именно Маестрото (съзнателно или не), тъй като по време на турнира насрочваха почти всички негови мачове във вечерната сесия така или иначе.

Монфис търсеше всякакви начини за охлаждане в мача си с Джокович

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

А и по-късно през годината се видя, че Роджър има проблем с жегите. На US Open шокиращо загуби осминафинала си срещу Джон Милман в нечовешко горещо и влажно време.

Тогава Федерер изтъкна, че Милман идва от Австралия, където е свикнал с подобни температури, а при него видимо си личеше стремежа мачът да приключи възможно най-бързо, независимо от резултата.

Напомняме случая в Австралия, тъй като през тази седмица Жулиен Бенето разтресе медийното пространство с твърдения, че на Федерер се помага от организаторите в Големия шлем, най-вече в Австралия.

Мачът с Милман на US Open бе кошмарен за швейцареца

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Агентът на швейцареца - Тони Годсик, плаща по различни проекти на шефа в Австралия Крейг Тили, сред които е и демонстративния турнир Laver Cup.

Самият Федерер призна, че често е питан за предпочитанията си в кой ден на турнирите иска да играе и това не е новина. Изтъкна точно тазгодишния US Open като случай, в който не са взели в предвид желанието му. След обвиненията мнозина го защитиха, обосновавайки се с факта, че това е лицето на тениса, което е абсолютен факт.

Финалът в Австралия оставя голяма полемика заради решението на организаторите. То би било основен довод за хора като Бенето, съмняващи се в честността на някои от победите на Федерер.