Политическият елит в Австралия отправи предупреждение към ръководителите на тениса в страната и организаторите на Australian open: Никакви изключения и вратички за Новак Джокович!

Сръбският №1 в спорта бе включен в списъка със заявката за участие на турнира от 17 януари в Мелбърн, въпреки че в надпреварата ще могат да играят само ваксинирани тенисисти.

А Ноле продължава да упорства по темата и не разкрива статута си, въпреки че се смята, че е противник на ваксините.

Жакуи Ламби, сенатор в парламента от квотата на Тасмания, първи повдигна въпроса и отправи питане към правителството на провинция Виктория:

"Как ще ни гарантирате, че не търсите начин да вкарате в страната тенис звезди по изключения от правилата? Ще разрешите ли това да се случи? Не давам и пукнат долар за това, че Джокович е номер едно в света. И да си номер едно, и да си номер 201, все едно и също - или имаш две поставени ваксини, или не влизаш в Мелбърн за тенис турнира."

От здравното министерство също са отправили запитване дали не е правено изключение при изготвяне на списъка за участие в Откритото първенство на Австралия.

Шефът на турнира Крейг Тайли реагира:

"Списъкът не е окончателен, всеки с право да играе в Мелбърн, е в него. Тепърва ще се правят входящите списъци за турнира, когато дойдат всички заявки и документи. Няма как да има "вратички" по този въпрос.

Имаме специална комисия, която разглежда документите на състезателите. Когато ваксинационният статут е неясен, непопълнен или празен, това не може да остане незабелязано.

В момента ситуацията е такава - за последните 2 месеца и половина в елита на световния тенис ваксинираните играчи са почти двойно повече. Имахме 50 процента в началото на есента, сега са около 95 процента."