Карлос Алкарас вдигна над главата си трофея на шампион от Мастърса в Маями, след като победи на финала норвежеца Каспер Рууд. Испанското чудо е на 18 години и 11 месеца, което го прави най-младият носител на титлата от Слънчевия турнир във Флорида, в неговото 38-о издание.

Алкарас тръгва по стъпките на Рафа Надал - в това няма съмнение. Докъде ще стигне можем само да гадаем, но стартът на тази кариера вещае големи триумфи.

А минути след края Карлос е изживял и други емоции, освен еуфорията и адреналина от спечелената първа голяма титла в елита на мъжкия тенис.

ВИЖТЕ КАДРИТЕ ОТ ПОБЕДАТА НА КАРЛОС В МАЯМИ>>>

Обаждане от краля на Испания Фелипе VI на мобилния телефон на Алберт Молина, един от треньорите в щаба на тийнейджъра, намери шампиона още пред съблекалните, минути след награждаването.

"Да, истина е - потвърди Алкарас пред репортерите. - Не мога да кажа какво ми каза кралят, разбира се. Само знам, че бях по-нервен и притеснен, отколкото на мача! Невероятно е! Да ти се обади самият крал на Испания..."

После Карлос заговори и за ментора и негов пример за подражание - Рафа Надал, с когото сравненията ще са неизбежни не само днес и утре, но и в следващото - да кажем - поне десетилетие.

"Естествено, че гледам към него като към някой, когото искам да последвам - не скри Алкарас. - Учил съм се от него и ще продължа да го правя. Той е невероятен човек и тенисист. Гледам съм всеки негов мач, тренирал съм с него, играх вече срещу него. Всичко това е безценно за мен."

И още един детайл, вече много личен, даде завършен вид на тази невероятна вечер на испанския младок, който посяга към славата. От първия ред финала гледа Хуан Карлос Фереро, неговият треньор от най-ранна възраст и приятел.

Той успя да пристигне за решаващия мач, след като бе в родината през цялата седмица по трагична причина - смъртта на баща му. Въпреки всичко Фереро дойде за финала, а присъствието му е вдъхновило още и без това сякаш неуморимия, енергичен и крайно мотивиран Карлос. Първата прегръдка след победата бе за него (долу), а сълзи имаше в очите и на двамата.

"Той е много важна личност в живота ми - коментира шампионът. - Не само професионално, но и извън тениса. Той ми помогна най-много по пътя ми дотук. Ние сме заедно постоянно, говорим на всякакви теми - тенис, футбол, за живота извън спорта... Щастлив съм, че споделих този момент с него."

Снимка: Getty Images