Призиви за сериозни санкции срещу младия сексимвол на руския тенис Анастасия Потапова, се появиха сред феновете на спорта.

Световната №28 предизвика сериозен скандал преди ден в Калифорния, когато излезе на корта с екип на любимия си футболен Спартак (Москва).

И това не се случи в който и да е мач, а в този срещу звездата на домакините - Джесика Пегула, който предизвика най-голям интерес сред американските фенове.

Потапова така и не обяви конкретна причина за появата си с този екип. Тя не каза дали това е политическо послание или просто моментно хрумване, или израз на подкрепа към любимия си клуб без никакви задни мисли.

Действие на рускинята, което предизвика негативни реакции и вкара WTA в доста сложна ситуацията.

Причината е, че на повечето турнири няма правило, касаещо се как играчите трябва да излизат на корта, а доста турнири дори нямамт никакви ограничения в облеклото по време на мача.

Потапова в никакъв случай не е първият тенисист, който се появява на корта с екип на спортен отбор, но пък е първият с тениска на руски тим и то в момент, в който руският спорт търпи редица санкции заради войната в Украйна.

Реално Потапова, която подобно на всяка своя сънародничка се състезава без флаг, не нарушава правилника нито на WTA, нито на тениса, но все пак професионалната организация има инструменти да я накаже на база моралния кодекс.

В случая няма как да има дисквалификация, защото Потапова загуби мача си срещу Джесика Пегула, но редица фенове призоваха тя да понесе санкция от гледна точки на отнемане на точки, парична глоба и дори забрана за участие в няколко турнира.

Естествено, че най-сериозните призиви дойдоха от Украйна, Полша и други европейски страни, но на този етап по случая няма нищо официално нито от самата Потапова, нито от WTA.