"Цунами" от уредени мачове в тениса на ниво под елитното разкри мащабно разследване на този спорт.

То бе предизвикано преди 18 месеца, когато английската медия BBC доказа чрез записани разговори с тенисисти извън топ 100, че в техни мачове се залага масово на нагласяне на резултати, геймове, сетове и дори отделни точки.

Разследването е струвало близо 20 милиона евро за пътувания из различни точки на света, техника за проследяване на залози, записване на разговори и други разходи.

Под лупата му са попаднали 3200 професионални състезатели - мъже и жени, както и над 400 турнира.

Първите данни, публикувани преди официалния доклад от разследването, са:

- 464 играчи са казали, че знаят "от първа ръка" или са участвали в нагласянето на отделни ситуации или цели мачове

- 83% от съмнителните залози са направени в мачове при мъжете, на ниво турнири "Чалънджър" и такива под ранкинг 500 на ATP.

- Има доказателства за изолирани "инциденти" и на мачове от Големия шлем, както и на елитните турнири в ATP и WTA, но не и за разпространен широко проблем там

- Само в периода от октомври до декември 2017-а, разследването има данни за 2-3 мача на ден от турнири на Международната Тенис Федерация (ITF), които са били нагласяни

Един е основният извод от разследването:

Твърде малко играчи в тениса печелят достатъчно пари, за да са встрани от евентуални уговорки и нагласени мачове. Останалите са податливи на такива изкушения, а в този спорт манипулирането на резултати е изключително лесно - зависи само от двама, а често - и от един човек, не от цял отбор, например.

Очаква се пълният доклад да бъде публикуван следващата седмица.