Световната №13 в женския тенис - Вероника Кудерметова, ще се откаже от петролни пари, за да участва на "Уимбълдън".

26-годишната тенисистка от град Казан е подкрепяна от местната компания "Татнефт", която е сред петте най-големи петролни компании в Русия.

"Татнефт" финансира кариерата на Кудерметова още от нейните детски години, като продължава да я спонсорира и до днес, но това ще се промени по желание на тенисистката.

Както добре знаем, "Уимбълдън" отвори вратите си за руски и беларуски тенисисти, но постави няколко условия пред тях, а едното бе за отказ от спонсорство, свързано с компании в родината им.

За да изпълни това условие, Кудерметова ще премахне логото на "Татнефт" от екипа си.

"Към момента не нарушавам никакви правила и играя с това лого. За "Уимбълдън" обаче това ще се промени.

Правилата и новите разпоредби подлежат на тълкуване, но нямам желание да се окажа в центъра на скандал, особено пък такъв, свързан с политиката.

Моят екип ми каза, че към момента нищо не може да ме спре да нося логото на спонсора си по време на другите турнири, заради което продължавам да го правя, макар да получавам критики.

Вижте, подпълнила съм всички документи за участие на "Уимбълдън", декларирала съм всичко, което изискаха от мен, но има неща, които няма как да изтрия от биографията си.

Не би било правилно да ме спрат заради връзката ми с "Татнефт" или пък заради факта, че дълги години бях член на тенис клуба на ЦСКА. Получавала съм средства и помощ от двете места и това са факти, които не могат да се променят", сподели тя.