Руснакът Андрей Рубльов се възмути от случка по време на победата му срещу Емил Руусувуори (Финландия) от втория кръг на Australian Open. Само преди няколко дни, oще на старта на турнира, наличието на знаме на Русия в публиката по време срещата между рускинята Камила Рахимова и Катерина Байндъл (Украйна), доведе до доста дискусии.

Както е известно, тенисистите от Русия и Беларус участват под неутрален флаг след началото на войната с Украйна, а флаговете на двете държави не могат да бъдат показвани дори и от публиката по време на Australian Open.

Сега обаче Рубльов се оплака от това, че по време на мача му с Руусувуори, на трибуните е имало украинско знаме и украинци, които са се обръщали към него с "лоши думи", както сам заяви.

"Знамето не беше проблем. Просто отидох при съдията и му казах, че не става дума за украинското знаме, могат да развяват който флаг поискат, разбирам ситуацията. Става дума за това, че при една от размените на местата, въпросните хора използваха лоши думи и ми говореха лоши неща. Просто помолих съдията да ги предупреди да спрат да го правят", разкри след победата си 25-годишният тенисист.

Световният №6 Рубльов е против случващото се в Украйна и неведнъж е отправял призиви за мир. Той бе потърпевш от забраната за участие на руснаци и беларуси на "Уимбълдън" миналото лято и пропусна турнира в Лондон.

След победата си над Руусувуори, той ще се изправи срещу Дан Евънс (Великобритания) в третия кръг.