Случаят "Новак Джокович" в САЩ стигна и до сената, след като двама негови представители от Флорида - Марко Рубио и Рик Скот, се обърнаха директно към президента Джо Байдън по темата.

Те искат сръбския №1 в тениса да бъде допуснат с извънредно разрешение "от най-високо" за това Ноле да бъде допуснат в страната, за да играе на Маями Мастърс. Турнирът от ранг ATP 1000 е от 22 март.

Драмата продължава вече повече от година - през 2022-ра Джокович не бе допуснат до "американската част от сезона" в Маями и Индиън Уелс, тъй като не е ваксиниран срещу Covid-19. Смяташе се, че това няма да е проблем през тази година, но...

Правилата все още са в сила и той не може да пътува за Щатите, поне към момента. А на 8 март, сряда, стартира другият голям турнир от двата зад Океана - в Индиън Уелс, Калифорния.

Сенаторите се обърнаха директно към президента Байдън след писмо от Джеймс Блейк, директор на турнира в Маями. Бившият ас на корта пише, че не вижда причина Джокович да не бъде допуснат да играе във Флорида, а и в Калифорния.

"Няма непосредствена заплаха за здравето нито на играча, нито на колегите му", пише в писмото.

Именно върху това се базира и обръщението на сенаторите Скот и Рубио към Байдън.

Присъедини се и директорът на турнира в Индиън Уелс, също доскорошен състезател на високо ниво - Томи Хаас. Германецът говори пред "Ню Йорк Таймс" по темата:

"Знам, че нещата не са в мои ръце, нито в тези на тенис властите на САЩ. Знам също така обаче, че трябва да направим всичко възможно най-добрият тенисист в света да дойде за тези два турнира. Просто няма да е същото без Джокович, който е номер едно в ранглистата, а и изгаря от желание да играе в Щатите. Говорих няколко пъти с него, той се чувства също толкова ужасно от цялата ситуация, колкото и аз."

Още по-куриозно и абсурдно е, че правилата за недопускане на хора без поставена ваксина в САЩ изтича на 11 май и се очаква да не бъде удължавана. Но, ако няма специално изключение, ще е твърде късно за Джокович поне за тези два турнира.

Поне му остава утешението, че ще играе на US Open през есента.