След месец Серина Уилямс вече ще си гледа детето, ще коментира тенис, ще се занимава с бизнес и няма да има нужда да отива всяка сутрин на тренировъчния корт зад семейния дом. С последната топка, която отиграе на US Open, американската легенда приключва с активна кариера. По-късно през септември, когато това вече е ще е факт, Серина ще навърши 41.

Естествено, време е. Разбира се, самата тя не би могла да приеме да остане в играта, за да е само име в основната схема на турнирите, но да бъде побеждавана в първите кръгове. Това противоречи на нейния манталитет.

А той е на победител. От сцената слиза един от най-големите победители на новото време.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА СЪС СНИМКИ НА СЕРИНА ОТ РАННИТЕ ДЕТСКИ ГОДИНИ ДО ДНЕС>>>

Снимка: Getty Images

Ето я по-малката сестра Уилямс в телеграфен и цифров фокус, тъй като ако трябва да пишем всичко, което тя оставя като наследство, вероятно е да се отегчите. Ще е поне като глава от "Война и мир" (а колко символично е за нейната кариера!).

27 години - толкова продължи тенис приказката на Серина Джамека Уилямс. Стана професионалист през 1995-а, а краят ще дойде след няколко седмици на US Open 2022.

1009 са мачовете, които изигра на професионално ниво. Остават и още няколко до края. Победите са 856.

319 седмици бе на върха на ранглистата при жените. Само Щефи Граф (377) и Мартина Навратилова (332) са били там повече време. За първи път стигна първото място през юли 2002 г., а за последно - през май 2017-а. Това са 15 години доминация.

73 титли от WTA турнири са пето постижение при жените. Но ги спечели в разстояние на 21 години - първата бе през 1999-а, а последната - през 2020-а в Оуклънд.

Има 23 трофея от турнири в Големия шлем на сингъл, като само Маргарет Корт е пред нея (мъже и жени) с 24. Тя обаче се състезаваше и в аматьорската, и в полуаматьорската, и в Оупън ерата. Серина игра през цялата си кариера само в напълно професионалната WTA дивизия.

Спечели 7 пъти Australian open, 3 пъти "Ролан Гарос", 7 пъти "Уимбълдън" и 6 пъти US Open. Плюс още 14 титли в Шлема на двойки.

Има четири олимпийски титли от три различни игри, като една е на сингъл, а останалите - при дуетите.

Удивително - 10 от трофеите в Големия шлем дойдоха, след като навърши 30 години.

94 588 910 долара - толкова спечели от наградни фондове само в турнирите на WTA. С парите от рекламни, имиджови и бизнес ангажименти, свързани с тениса, приходите за тези 17 години активна кариера са около 451 милиона долара.

12 385 572 долара - През сезон 2013 г. тя постигна тази сума от наградни фондове. И тя остава рекордна в историята на женския тенис за 12 месеца.

Разбира се, не е само блясъкът на трофеите.

Снимка: Getty Images

Скандалите не бяха малко. Като се започне от онзи на Индиън Уелс 2001, когато вече вървяха слухове за това, че сестрите Уилямс "се разбират" как да завършват мачовете помежду им. Те бяха подхранени от думи на Джон Макенроу, който по време на полуфинала на "Уимбълдън" година по-рано изпусна в ефир, че "Серина вероятно няма да бъде допусната до победата", визирайки влиянието на бащата Ричард. Та в Индиън Уелс пак трябваше да има полуфинал, но Винъс се отказа час преди мача и публиката мощно освирка семейството, появило се на трибуните за другия полуфинал.

Ричард се обиди, сестрите се зарекоха никога повече да не играят в Рая на тениса. Е, бойкотът все пак бе прекратен през 2015-а от Серина.

На финала на US Open преди 4 години дойде друг грозен скандал, при който нейните обиди към Карлос Рамос, арбитъра на стола, разплакаха шампионката и заслужена победителка в мача Наоми Осака. Последва извинение (към Наоми, не към Карлос), но лошият привкус остана.

Харесвана и уважавана, на моменти укорявана, че е свръхамбициозна, сочена от други като пример за его, което не позволява никаква критика. Но както и да разделя мненията, Серина остава на пиедестала. Там са само легендите, митовете на спорта.

Тя спечели всичко, по много пъти. Доминира в играта по невероятен начин, като се стигна до абсурда да сервира 102 аса по време на "Уимбълдън 2012". Това бе рекорд за онова издание на турнира не само при жените, но и ПРИ МЪЖЕТЕ.

Да, онова слабичко, усмихнато и слънчево момиченце с плитките от 1999-а вече го няма. Замени го здравата и зряла жена, вече майка, с решителен и винаги сериозен израз на лицето. Днес тя е спортна икона, бизнес дама, мултимилионер и една от най-разпознаваемите фигури в света за последните поне 30 години.

И никой не може да отрече, че си го заслужи.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯТА СЪС СНИМКИ НА СЕРИНА ОТ РАННИТЕ ДЕТСКИ ГОДИНИ ДО ДНЕС>>> 

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images