Срещаме се с шефа на Международната тенис федерация (ITF) Дейвид Хагърти, който пристигна у нас за трети път.

Американецът идва по покана на председателя на родната федерация Стефан Цветков и двамата ще обсъждат въвеждането на новите правила в играта, както и развитието на тениса в България

Пред екипа на Dir.bg Хагърти говори за иновациите в играта, скандала на финала на US Open, Григор Димитров, както и по други интересни теми:

- Добре дошли в България. Какъв е поводът за вашата визита и как работите с родната федерация?

- Причината да съм тук е срещата ми с председателя Стефан Цветков. Ще си поговорим за тениса в България и как федерацията може да работи с ITF. Исках да се видим преди края на годината и да уточним как можем да помогнем.

- В момента големите играчи в тениса искат да вземат нещата в свои ръце и да командват парада, да поставят правилата. Това добре ли е за спорта?

- ITF e отговорен за правилата и регулациите в тениса. Трябва да се вслушваме във всички замесени, включително и играчите. Правилата обаче трябва да се контролират от ръководното звено. Надяваме се, че вземаме най-добрите решения, включвайки мнението на всички замесени.

- Сега голямата тема в тениса е промените в турнира Купа "Дейвис". Смятате ли, че промяната е революционна и как тя ще се отрази? Съгласни ли са играчите с нея? Вие дори я сравнихте с Брекзит.

- Вълнуващо е. Ще се играят квалификации и в тях се включват най-големите играчи. Имат шанс да печелят за страната си, а след това да говорят с капитаните си за участие на финалната фаза през ноември. Много от най-добрите играчи ще се включат и това е много важно.

- Достатъчно ли са парите в тениса в момента? Жените искат да получават колкото мъжете и се говори, че играчите, които се опитват да пробият в ранглистата не печелят достатъчно.

Снимки: Иван Григоров

- Едно от нещата, които се опитваме да направим в последните няколко години, е да увеличим наградните фондове. Някои от турнирите в долните нива ги покачиха от 10 хиляди на 15 хиляди долара, други на 20 хиляди. Когато играч тепърва става професионалист, е трудно да печели. Целта на ITF е да даде по-лесен начин за печалба на добрите състезатели. Опитваме се достатъчно пари да получават не само победителят и подгласникът, но и всички, които участват в турнирите. Сега играчи, които участват и в четирите надпревари от Големия шлем, печелят много повече, отколкото преди. За нас е важно достатъчно играчи да се прехранват с тенис.

- Парите са един от проблемите, но имаше един друг казус през тази година. Говорим за финала на US Open. Как се почувствахте докато наблюдавате скандала между Серина Уилямс и Карлош Рамос?

- Мисля, че това беше серия от неприятни обстоятелства. Карлош Рамос следваше правилата и ги приложи по правилник. Неприятно е, че така се развиха нещата. Мисля, че Серина не бе наясно с едно от наказанията, които получи и заради това нещата ескалираха. Хубавото е, че тази случка породи много разговори между организациите в тениса и се обсъдиха важни въпроси - ролята на треньорите, тайбрекът, таймерът при сервиране бяха сред тях. Новите правила ще се прилагат навсякъде и играчите бързо ще свикнат с тях. Тенисът се опитва да наложи повече правила и те да са еднакви. Например стигнахме до съгласие, че треньорски наставления ще има.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

- Какво мислите за българския тенис. Запознат ли сте, че тук вече се провежда сравнително голям турнир. Младите играчи ще участват благодарение на федерацията. Какво мислите и за Григор Димитров?

- Страхотно е, че федерацията с подкрепата на правителството създава този турнир. Важно е за българските играчи да имат възможността да участват на такова ниво. Григор се справя много добре и според мен трябва да възстанови отношенията си с федерацията и държавата. Искаме да вдъхнови хиляди момчета и момичета да играят тенис. Той е страхотен модел за подражание и това е важно. Моите най-ярки спомени са от времената, когато гонех топките. На професионален турнир във Филаделфия съм се докосвал до Род Лейвър и Кен Розуел на финал. Това е страхотен момент, който те оставя без търпение да се прибереш и да тренираш. Ако Григор играе на турнира в София, може да вдъхнови хиляди.

Снимки: Иван Григоров

- Какво мислите за новите правила, които се приложиха в Next Gen Finals в Милано? Кутията за кърпите на играчите и 3 от 5 сета до 4 гейма бяха сред тях.

- Тенисът опитва нови неща, за да е по-иновативен и кратък. Промените в тайбрека са част от това. На NextGen бе изпробван нов по-кратък формат. Някои играчи го харесват, други не. Нужни са още много тестове и трябва да се експериментира. Знаете за новия тайбрек в Австралия и на Уимбълдън (След 12:12 гейма в пети сет ще има тайбрек б.а.). Петчасовите мачове са твърде дълги за хората, които гледат по телевизията, а и на живо.