В тениса зрее скандал и евентуално - бойкот на по-нископоставените играчи, срещу подготвена промяна в правилата за класиране на Олимпиадата в Токио 2020. Засега шефът на световната федерация (ITF) - Дейвид Хагърти, не потвърди за официално изразена позиция от асовете в играта по темата. Но е ясно, че промяната се задава.

В момента за участие на Летните игри, тенисист трябва да е преди 56-а позиция в ранглистата на ATP в седмицата преди Олимпиадата, но това е само първото условие.

Второто - далеч по-важно, е че в цикъла преди игрите, тенисистът трябва да е играл поне 3 пъти за Купа "Дейвис" за родината си. Като поне един от мачовете трябва да е през 2019-а и 2020 г.

Григор Димитров не е играл за България на Световното първенство за национални отбори от 2015 г. Той стигна до Олимпиадата Рио 2016 именно заради тези участия, като там отпадна в първия кръг.

За да играе в Токио, световният №19 задължително трябва да запише три мача за България в Купа "Дейвис" в следващите 18 месеца.

Готвената промяна е, че форматът на турнира ще е нов от догодина.

Планира се нещо като Световно първенство в Мадрид, като по този начин в една седмица ще се позволи на топ играчите да натрупат необходимите мачове за страната си и да се класират за Токио 2020. И да затвори вратите на по-нископоставените състезатели, които обаче редовно играят в Купа "Дейвис".

Проблемът за Димитров обаче остава, защото на финалите на такъв турнир през ноември (както се планира), България все пак трябва да опита да се класира... Това означава, че Гришо ще трябва да се включи в квалификациите (очаква се да на разменено гостуване през февруари). Иначе няма как да натрупа 3 мача до игрите в Токио.

Така че, най-вероятно все пак във втория месец 2019-а ще видим Димитров у нас на тенис.

Въпреки, че няма да е на турнира Sofia Open, за който той заяви, че не вижда смисъл да идва...

Любопитно, Роджър Федерер вероятно ще остане незасегнат от правилото за Купа "Дейвис", където не е играл от пет години.

Според шефа на световния тенис, за него ще влезе в сила правилото "Голям шлем" - последната квота за Олимпиадата може да е уайлдкард за състезател, спечелил поне един турнир от Шлема в олимпийския цикъл. Изборът за името му е на ITF...