Световната №1 в тениса Ига Швьонтек не скри възмущението си към Женската тенис асоциация (WTA) заради не съгласието си с организацията на мачове в последните месеци.

Полякинята е недоволна, че й се налага често да играе късно, понякога и след полунощ, като това влияе на развоя на турнирите и дава предимство на някои от тенисистките.

Последният такъв случай беше в Монреал, където множеството прекъсвания заради дъжд принудиха Елена Рибакина да играе с Дария Касаткина до 3 през нощта, а след това представителката на Казахстан беше изтощена за полуфинала. В него пък победи Людмила Самсонова, на която се наложи да играе два мача за един ден. Рускинята също нямаше сили и бе разбита от Джесика Пегула на финала, като взе само един гейм.

Според Швьонтек подобни ситуации могат да бъдат избегнати с по-добра организация.

"Мисля, че това е непрофесионално. Не толкова от организаторите на турнирите, а от WTA. Ръководството прави грешки, но се надявам, че това ще се промени, защото има много ситауции, които не разбирам.

По време на клей сезона в Рим и Мадрид играх мачове, които приключваха малко преди полунощ или след това. Разбирам, че трябва да се настройваме според телевизионната аудитора и така нататък, но поисках от WTA да даде статистика доколко хората гледат тенис след 10 вечерта. Не получих нищо, но искам да разбера има ли смисъл да се играе до толкова късно.

Ние не можем да легнем да спим веднага след като свърши мачът. Аз бих се радвала да легна четири часа след това. Възстановяването след мач отнема час, после пресконференция, хранене, сваляне на адреналина... това трябва да се промени", категорична е полякинята.