Григор Димитров пренаписа своята тенис история и за първи път във вече дългата си кариера, успя да обърне мач, в който изоставаше с 0:2 сета.

Това се случи на старта на US Open, а негова жертва се оказа словакът Алекс Молчан, който бе победен с 6:7, 6:7, 6:1, 7:5, 7:6 в една епична битка, продължила 4 часа и 37 минути.

Така след 27 случая, в които Григор изоставаше с 0:2 сета в Шлема и губеше, българинът най-сетне успя да обърне мач, при това какъв мач само.

Почти всеки един миг от него бе драматичен и непредсказуем, а спиращи дъха бяха последните мигове от решителния пети сет, когато Алекс Молчан сервираше за мача при 5:3 и изглеждаше, че това ще е третият случай, в който Гришо изравнява от 0:2 до 2:2, но губи.

Но тогава и съдбата се усмихна на първата ни ракета, защото при едно дълго разиграване съперникът му се подхлъзна и получи крампи в бедрото.

Това помогна на Гришо да върне пробива и да докара нещата до тайбрек, където след общо три спасени мачбола, българинът успя с 11:9 в решителната част да оформи своя първи обрат от 0:2 до 3:2.

Всичко това дойде в ранна фаза от турнира и срещу 115-ия в света, който до момента имаше само две участия на US Open, но в много други подобни случаи сме виждали Гришо просто да се предава, а днес българинът не стори това и съдбата му се усмихна.

Снимка: Getty images

В първия сет от мача очевидно Григор бе далеч от най-доброто си ниво, като родният тенисист така и не достигна до точка за пробив, а за шест сервис гейма на опонента, направи едва пет точки.

Освен това родният тенисист трябваше да спасява четири брейкбола, но се справи и докара нещата до тайбрек, който се превърна в истинска драма.

Молчан поведе с 5:2, но с два сервиса на сметката си, Гришо намали до 4:5. Словакът реализира следващата точка, за да си спечели два сетбола, като пропиля първият от тях с двойна грешка.

След това Молчан в още три случая достигаше до точки за спечелване на сета, които по доста наивен начин губеше, сякаш сам не можеше да повярва, че може да поведе срещу Григор.

Но пък българинът реши да му направи услуга, когато при 9:10, направи двойна грешка и така с 9:11 загуби частта.

Вторият сет се разви по доста сходен начин. Този път нито един от двамата тенисисти не бе близо до пробив, като и тази част трябваше да се решава с тайбрек, а той отново се оказа фатален за Гришо.

Молчан поведе с 3:0, след това с 6:2, като отново дойде серията му от пропуснати шансове.

Той не се възползва от три поредни шанса за сетбол, но в крайна сметка реализира последния си четвърти шанс и със 7:5 във втория сет, успя да поведе с 2:0.

Снимка: Getty images

След двата злощастни тайбрека, вероятно много фенове са помислили, че Григор безславно ще загуби и третия сет, както е правил в много случаи, но първата ни ракета сякаш се събуди.

Той изигра брилянтен трети сет. След общо 24 гейма без пробив, двамата си размениха четири пробива за шест гейма, като за щастие три от тях бяха в полза на Гришо, който с бързо 6:1 се върна в мача.

Четвъртият сет обаче нямаше нищо общо с третия, а по-скоро напомняше на първите два.

Двамата не успяваха да се пробият, макар Гришо доста наивно да изпусна три брейкбола в петия сет.

И когато изглеждаше, че нещата ще отидат към нов тайбрек, Гришо избухна с пробив на нула в 11-ия гейм, поведе с 6:5 и след това затвори частта със 7:5, за да изравни сетовете до 2:2.

Снимка: Getty images

Така се стигна до третия и безспорно най-драматичен сет, не само в този мач, но и в първите два дни на US Open.

Гришо играеше далеч по-солидно и само за два сервис гейма на Молчан, българинът си спечели общо 10 точки, за пробив, които обаче не успя да реализира, а това видимо го срина.

Той веднага допусна пробив, изостана с 2:4, след това с 3:5 и словакът Молчан трябваше да сервира за спечелването на мача.

И нещата за него се развиваха по план, докато едно подхлъзване не доведе до крампи, от които Гришо се възползва отлично, за да върне пробива.

Дори контузеният Молчан успя да стигне до мачбол в десетия гейм, който Гришо отрази, за да се стигне до решителен тайбрек до 10.

Там драмата продължи, като при 9:7 Молчан стигна до нови два мачбола. Особено впечатляващо бе как Гришо отрази вторият от тях - с магическа къса топка, за да изравни до 9:9, а след това с 11:9 да успее да спечели този епичен мач.

А следващото предизвикателство в Ню Йорк се казва Анди Мъри.