Ига Швьонтек ще иска разговори с шефовете на женския тенис, след като възмутена изригна срещу календара в него. Той е направен така, че полякинята няма да може да играе за родината си във финалната фаза от отборната надпревара "Били Джийн Кинг", заменила някогашната "Фед Къп". Неофициалното световно първенство за жени е в Глазгоу от 8 до 13 ноември.

Световната №1 ще играе във Форт Уърт, Тексас на Финалите на WTA сезона, където ще са най-добрите тенисистки в ранглистата, събрали най-много точки през годината.

Този турнир е от 31 октомври до 7 ноември, като практически не оставя шанс, при достигане на полуфинал или финал, да стигнеш в нормална кондиция и навреме до Шотландия за отборното състезание.

"Ужасно зле се чувствам от това, но няма да мога да играя за Полша в купа "Били Джийн Кинг" - обяви Ига. - Играя за страната си винаги, когато мога, и чаках с нетърпение финалите.

А сега се оказва, че няма как да съм там. Ситуацията е такава не само за мен, а за още тенисистки, които не могат да пътуват през Океана и за двата турнира. Съжалявам и за феновете в Глазгоу.

Поисках среща с ръководителите на Международната федерация и на WTA веригата, за да говорим за календара. Интересите на състезателите трябва да са защитени по-добре."

Ръководителите на двете организации уточниха - програмата за "Били Джийн Кинг Къп" е направена през март, докато промените и "сместването" на WTA финалите дойдоха през септември, защото нямаше други дати в календара.

Така се получи и застъпване.

На финалите в Глазгоу ще играят 12 отбора, като американският също ще е доста отслабен - Джесика Пегула и Коко Гоф практически са сигурни за надпреварата в Тексас.

Швьонтек спечели 7 титли през годината и е категорична №1 с баланс от 57 победи и 7 загуби в тура.