Полякинята Ига Швьонтек, която е №1 в световната тенис ранглиста, ясно изрази позицията си, че състезатели от Русия и Беларус не трябва да бъдат допускани до участие в състезания. Според 21-годишната тенисистка ръководните органи на спорта са пропуснали чудесна възможност да отправят силно послание към Москва.

След началото на "специалната военна операция" в Украйна преди вече повече от година, единствено "Уимбълдън" спря руските и беларуските тенисисти, докато в останалите турнири те продължавата да играят, но под неутрален флаг.

"След Втората световна война германските спортисти не са били допускани до участие, както и японските и италианските. И си мисля, че подобно нещо щеше да покаже на руското правителство, че не е в правото си", каза Швьонтек в интервю за ВВС.

"Ние сме просто спортисти, една малка частица от света. Но спортът е много важен и винаги е бил използван за пропаганда. Тенисът от самото начало можеше да покаже може би с една идея повече на всички, че тенисистите са срещу войната. И подобно решение трябваше да бъде взето още преди година", каза тя относно това, че руснаци и беларуси все още играят на най-високо ниво.

Арина Сабаленка, която е от Беларус и е една от големите звезди на тениса в момента, преди време сподели, че обстановката в сълбекалнята на Тура е доста неприятна и не разбира омразата към нея и останалите от тези две страни.

Самата Швьонтек пък също призна, че има напрежение.

Швьонтек е само на 21 години, но вече има три тили от Големия шлем - две от Откритото първнество на Франция и една от Откритото първенство на САЩ.