Олимпийската мечта на Наоми Осака за домашна титла в Токио на Игрите приключи безславно в третия кръг.

Световната №2 и актуална шампионка на Australian Open загуби в третия кръг на олимпийския турнир от Маркета Вондрушова с 1:6, 4:6 за час и 10 минути игра.

Това беше първи мач между японката и чехкинята, но Вондрушова, която е финалистка от "Ролан Гарос" през 2019-a, показа по-голяма зрялост от далеч по-успешната си съперничка.

Мачът се игра на Централния корт в Токио и бе единственият, тъй като всички останали бяха спрени заради дъжд.

Снимка: Getty Images

Осака изигра много слаб първи сет, в който за нула време изостана с 0:4 гейма, след като при 0:1 изпусна две възможности за пробив. След това с мъка взе един гейм, но Вондрушова бе далеч по-добра и затвори първата част с 6:1.

Във втората картината бе съвсем друга. Наоми проби още в първия гейм и затвърди преднината си. В четвъртия обаче, който бе маратонски, чехкинята изравни за 2:2. Последва по един лесен гейм и за двете, а при 3:3 Осака изпусна нови две възможности за пробив. Вондрушова поведе с 5:4, а след това наказа съперничката си с финален пробив, при който се възползва от третия си мачбол.

Осака, която впечатли на турнира с прическа тип Серина Уилямс, играеше припряно и правеше твърде много непредизвикани грешки, макар и този агресивен стил да й донесе четири титли в Големия шлем.

В следващия кръг Вондрушова ще играе с Паула Бадоса (Испания) или Надя Поборска (Аржентина).

"Чувствах огромен товар върху раменете ми. Може би причината е това, че това ми бе първа Олимпиада", заяви Осака след края на мача срещу Вондрушова.

"Като цяло съм доволна от начина, по който се представих в Токио, особено след толкова дълга пауза. И преди съм си взимала по-дълга почивка, но винаги съм играла добре след завръщането ми на корта. Сега обаче очакванията върху мен бяха свръх големи и не ги оправдах. Това обаче е най-доброто, което можех да покажа при подобна ситуация.

"Колко съм разочарована ли? Всяка загуба ме разочарова. Тази обаче е по-гадна от всички останали".