Бившата №3 в световната ранглиста и двукратна полуфиналистка в Големия шлем Елина Свитолина призова Олимпиадата в Париж през 2024 година да премине без участието на спортисти от Русия и Беларус.

28-годишната украинка написа дълъг пост в социалните мрежи, в което изрази своето становище. Поводът е заплахата на Украйна да бойкотира Игрите, като идеята беше подкрепена по-късно и от Латвия.

Международния олимпийски комитет отвори вратата за участие на спортистите от Русия и Беларус, но с изискването те да се състезават под неутрален флаг.

Свитолина е на мнение, че са нужни по-сериозни мерки.

"Олимпийските игри са най-голямата мечта и привилегия за атлетите. Те са най-голямата платформа за приобщаване и разнообразие в спорта, и за привличане на внимание.

Ние трябва да продължим забраната за спортисти от Русия и Беларус. Трябва да сме обединени в санкциите срещу страните и да сме сигурни, че има последствия за техните отвратителни действия. Животът на тези хора не може да продължава нормално, а руският и беларуският народ да не знаят за зверствата, които се извършват в Украйна.

Володимир Андошчук, една от украинските изгряващи звезди в леката атлетика, беше убит в бой. Той никога няма да реализира потенциала или мечтите си на Игрите, така че защо трябва руските и беларуските спортисти да получат шанс, когато техните правителства заличават шанса на невинни спортисти?", написа украинката.