Бившата №3 в ранглистата на WTA Елина Свитолина не е доволна от отношението към нейната родина Украйна в световния тенис елит. 28-годишната състезателка прескочи първия кръг на "Ролан Гарос" след победа над поставената в схемата Мартина Тревизан (Италия) в два сета - 6:2 и 6:2, а след това не пропусна да коментира и една от все още най-актуалните теми в света, а именно случващото се в нейната родина.

Свитолина спря да играе малко след началото на войната с Русия миналата година, а миналия месец се завърна в Тура, след като бе родила първото си дете.

"Не знам как да го кажа по по-мек начин, но всичко, което чувам, са предимно глупости. Трябва да се концентрираме върху това, което наистина се случва. Ужасно много хора в Украйна имат нужда от подкрепа и помощ, а фокусът пада предимно върху празни приказки и думи, които определено не са от полза на случващото се", заяви украинката след победата си над Тревизан (№28 в основната схема).

"Искам да призова всички да се фокусират върху нуждата от помощ за украинските деца, за украинските жени, загубили своите съпрузи. Децата остават без родители. Основната тема би трябвало да бъде да се помага, а не просто да се говори, говори, говори и то празни приказки. Те не са от полза", добави още съпругата на Гаел Монфис.

Ситуация, свързана с украинска тенисистка, имаше още в първия ден на "Ролан Гарос", когато Марта Костюк загуби от Арина Сабаленка (Беларус), а след това отказа да я поздрави и бе освиркана от феновете в Париж.

Във втория кръг съперничка на Свитолина ще бъде Сторм Сандърс от Австралия.