Новак Джокович обяви, че ще играе на тазгодишния Australian Open след дълга сага, изградена около въпроса дали той е ваксиниран.

Сърбинът ще участва в надпреварата с "медицинско изключение", което хвърли в смут обществеността. Въпросът по какъв повод го е получил.

Австралийската тенис федерация побърза да даде своето обяснение по въпроса, минути след като Джокович "взриви" с новината.

"Бяха спазени честно независимите протоколи за оценка на заявленията за медицинско освобождаване, които ще ни позволят да гарантираме, че Australian Open 2022 е безопасно и приятно събитие за всички. Решенията са взети от независими медицински експерти и на всеки кандидат за медицинско изключение е отделено дължимото внимание", каза президентът Крейг Тийли в изявление.

От федерацията уточняват, че решението на Джокович е взето от два независими панела, а причината за него е възпалително сърдечно заболяване или друго остро здравословно състояние. Това са сред тези, които дават право на изключение за правилото за ваксинация.

Не е ясно конкретно какъв точно е здравословният проблем на сърбина, но едно от условията, които е покрил, е че е боледувал наскоро от вируса.