Реалистичен сценарий сочи, че тенисът може да изпрати 2021 г. в един доста странен и непознат за цяло поколение изглед на елитната десетка в мъжката ранглиста.

На върха не изглежда много вероятно да има промяна - Новак Джокович ще задържи първото място въпреки невероятното представяне на втория Даниил Медведев. Но другите двама от Голямото трио може да не са част от елита.

На практика е сигурно, че Роджър Федерер ще отпадне от десетте най-добри до края на календарната година.

Той няма да играе повече поне до Откритото първенство на Австралия през януари, което значи, че няма къде да спечели точки. Сега е девети с 3765 т., като преднината му е само около 300 т. пред десетия Каспер Рууд (Норвегия) и още стотина пред Феликс Ожие Алиасим (Канада).

И двамата ще играят в Сан Диего (категория 250) следващата седмица (там ще е и Григор Димитров) с шансове да добавят към актива си. После ги чакат два Мастърса - в Индиън Уелс и Париж, както и няколко турнира от ATP 250 - удобен шанс да минат Маестрото в ранглистата. Трудно е да се повярва, че няма да го направят.

Рафа Надал също вероятно ще пропусне всички турнири до края на годината, а има да брани над 1000 точки в тях заради трите полуфинала (Индиън Уелс, Париж и на Финалите на ATP), които достигна в предните издания.

Испанецът в момента е №6 в ранглистата с 5815 т., но след стопяването им, и при евентуално добро представяне на споменатите Рууд, Алиасим, а и Денис Шаповалов (12-ти сега), няма да е чудно и Рафа да остане извън топ 10 по Нова година.

А това - 35-годишният Надал и 40-годишният Федерер да не са част от десетката едновременно, не се е случвало от 19 години!

През октомври 2002 г. швейцарецът е №13, след което влиза в топ 10 и остава там почти през пълния период на следващите две десетилетия (с кратка пауза през 2017 г. заради травми).

Тогава пък испанецът е №261 в ранглистата и все още в съвсем начален етап на кариерата си. Той влиза в десетката за първи път през 2005-а, за да не излезе от нея и до днес.