В края на миналата година треньорът Данте Ботини започна работа с Григор Димитров, като първите реални резултати от тяхната работа се видяха в Австралия през февруари. Тогава българинът стигна четвъртфинали само травма му попречи да посегне и по-далеч, като тя не му даде шанс срещу Аслан Карацев.

Треньорът даде интервю за подкаста на ATP, в което разказа за работата с българската звезда в тениса, разкривайки любопитни неща за характера, за детайли в играта и какви са амбициите им като професионален екип. Ето избрано от интервюто:

Как е станал контактът между тях

"С Григор бяхме разговаряли за първи път още, след като приключих работата си с Кей Нишикори (преди около година и половина - б.р.). Попита ме дали бих искал да стана негов треньор, но трябваше да му откажа, тъй като вече се бях договорил с Николас Джари. Двамата отново влязохме в контакт в края на миналата година, когато вече бях приключил с Джари.

Дойдох в Монте Карло за три дни и минах нещо като тест. Не толкова като тренировки, но разговаряхме доста. Веднага си паснахме. Работим заедно от предсезонната подготовка преди отпътуването за Австралия. Стартирахме годината добре, но за съжаление на четвъртфинала в Мелбърн се появи контузията в гърба.

До момента имаме само четири турнира заедно, така че все още се опознаваме. Надявам се, че годината ще бъде добра за нас."

За качествата на Григор

"Всички са наясно с таланта му. Освен това той е много високо ниво и по отношение на физиката. Това, върху което трябваше да работим, бяха някои по-специфични неща от тактическа гледна точка. Едно от тях е как да играе срещу конкретни тенисисти. А и с каква нагласа да влиза в някои мачове.

Още като го видях за първи път в тренировка, някои неща ме удивиха. Например как той пласира няколко невероятни удара. Смайващото беше как направи някои от тези много трудни удари да изглеждат лесни. Бях много, много впечатлен. Аз работих девет години с Кей Нишикори, който също е много талантлив играч, но с Григор бях супер, супер впечатлен именно от това - как с лекота прави някои много трудни неща."

Снимка: Instagram dantebotini

Колко трудно ще е да наложи новите неща при него

"Ако гледаме спортната възраст, бихме могли да кажем дори, че той е стар. Не е младок, не е новобравец, на който можеш да кажеш много неща и той веднага да ги промени.

Григор си има изграден характер и игрови стил. Той прави нещата по определен начин, така че в случая ключовото е да успееш да влезеш в главата му. Говорим много, тъй като по този начин мога да му предам своите виждания за играта и едновременно с това да го накарам да ми се довери.

Аз горя много и окуражавам непрестанно играчите си, такъв е моят стил. Винаги се опитвам да бъда позитивен и да гледам от добрата страна на нещата. В разговорите си с играча не спестявам лошите неща, но наблягам на добрите и на начина, по който той би могъл да ги подобри още. Тренировките са моят занаят и, ако след тях се прибирам с лоши чувства вкъщи, значи нещо не е наред. Затова винаги се опитвам да разведрявам обстановката в края на заниманията."

Какво липсва на Григор да е постоянно в играта за титли

"Мисля си, че му трябва още малко постоянство. Можеш както да спечелиш, така и да загубиш, но често съм му казвал - ако ще губиш, може поне да дадеш всичко от себе си, да играеш своята игра и да атакуваш по начина, по който умееш. Той е страхотен играч и е труден за побеждаване, но трябва да продължава да полага усилия и да дава всичко от себе си във всеки един мач.

Чувам от много хора, че сега той е по-щастлив и се раздава повече. Преди информацията ми в това отношение идваше от тенисисти, които са играли или тренирали с него. Сега аз съм част от ежедневния му живот и също мога да кажа, че той е много мотивиран и концентриран.

И се надявам това да остане така до края на годината."

Снимка: Instagram