Три български таланта в тениса ще получат финансиране от Международната федерация.

То е в размер на 25 хиляди долара и е по програмата "Grand Slam Plater Debelopment", в която са отличените най-ярките 51 таланта в света при юношите и девойките. Отличените българи са Адриан Андреев, Росица Денчева и Йоана Константинова.

Адриан Аднреев вече е добре познато име за тенис феновете у нас, като е трета ракета на България при мъжете и заема 204-а позиция в ранглистата.

Той вече запис няколко участия на АТР турнири, а преди две седмици бе на един мач и от пробив в основната схема на Australian Open. Очаква се с тази помощ от ITF, 21-годишният Андреев да успее да запише участие на още повече турнири.

Росица Денчева пък е само на 15 години и е сред топ талантите на Европа при девойките. През миналата година тя вече записа шест мача на ниво ITF при жените.

Финансиране ще получи други 15-годишна българка. Това е Йоана Константинова, която вече има 17 мача на ITF ниво при жените.

През годините програмата "Grand Slam Plater Debelopment" е помогнала на редица играчи, които в момента са част от елита на световния тенис.

Сред тях са доскорошните №2 при мъжете и жените - Каспер Рууд и Онс Жабер, както и финалистката от Australian Open - Елена Рибакина.

Подобно финансиране са получавали и шампиони от Шлема като Симона Халеп, Виктория Азаренка и Йелена Остапенко.

Обикновено тази програма помага на млади тенисисти от по-скромни страни, където местните федерации не са достатъчно развити, че да могат да си позволяват пращането им по турнири из всички краища на света.