Уникалните събития около тенис турнира Australian open продължават, като тази сутрин българско време бе забавен с близо час и половина жребият за надпреварата от Големия шлем.

И то - очевидно по една-единствена причина.

Тегленето на двойките и определянето на решетката за турнира трябваше да се случи в 6 ч наше време. Десетина минути по-рано се появи съобщение в сайта на надпреварата и социалните мрежи - "има забавяне" на процедурата.

И не бе нужна повече от минута, за да се разбере причината за това, въпреки че организаторите отказаха да назоват такава.

В 6,45 ч започваше брифинг на министър председателят на Австралия Скот Морисън и на нея се очакваше той да обяви новина за евентуално ново отнемане на визата или пък отхвърляне на такъв вариант, около Новак Джокович. Очевидно Australian open забави жребия със световния №1 в него, за да знае дали няма да е необходимо да преправя схемата.

Всичко това вече става наистина дразнещо - случващото се около Джокович е по-важно от самия турнир, очевидно. Още повече, че Морисън изобщо не коментира темата и ясно каза: "Въпросът с визата и оставането в страната на Джокович е компетенция на министър Алекс Хоук и той ще вземе евентуално решение. Нашата позиция не се е променила."

След изявлението на премиера, жребият бе насрочен веднага и започна около 7,20 ч наше време, с близо 80 минути закъснение.

И по ирония на съдбата, първият съперник на Ноле ще е сърбин - Миомир Кецманович.

Решение за Новак се очаква до края на деня днес или най-късно в петък. Евентуално негово депортиране от страната сега ще разбърка схемата на турнира, макар това вече едва ли да има значение за някого. И без това повече се говори за сърбина, отколкото за самата спортна надпревара.

Срещу кого ще играе Григор Димитров - вижте ТУК.